Ambasada Palestinei: Disputa internă între Executiv şi Preşedinţie nu transmite o poziţie clară/ Oficialii palestinieni explică motivul retragerii ambasadorului

Ambasada Palestinei a transmis joi, răspuns solicitării MEDIAFAX, că ambasadorul Fuad Kokaly a fost rechemat la Ramallah în contextul în care România a blocat declaraţia comună a UE referitoare la relocarea ambasadelor, iar poziţia contrară dintre preşedinte şi guvern nu clarifică situaţia.

2717 afișări
Imaginea articolului Ambasada Palestinei: Disputa internă între Executiv şi Preşedinţie nu transmite o poziţie clară/ Oficialii palestinieni explică motivul retragerii ambasadorului

Ambasada Palestinei: Disputa internă între Executiv şi Preşedinţie nu transmite o poziţie clară

"Rechemarea domnului ambasador la Ramallah vine în contextul în care România se află printre ţările care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene referitoare la relocarea ambasadelor statelor membre UE de la Tel Aviv la Ierusalim şi în acest context, reprezentantii României au participat la recepţia deschiderii ambasadei SUA în Ierusalimul ocupat, în timp ce forţele de ocupaţie au ucis 64 de civili palestinieni şi au rănit peste 2500 în Fâşia Gaza", se arată în răspunsul ambasadei Statului Palestina, pentru MEDIAFAX.

În acelaşi răspuns, sura citată face referire şi la schimbul de replici dintre Guvern şi preşedinte pe tema mutării ambasadei.

"Guvernul României şi-a arătat intenţia de a-şi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim şi disputa internă încă nesoluţionată, între Executiv şi Preşedenţie nu este de natură să transmită o poziţie clară a Statului Român în ceea ce priveşte acest demers. Amintim că Rezoluţia 478 din 1980 a Consiliului de Securitate ONU, citată ulterior în rezoluţiile 672, 1332 şi, cea mai recentă - 2334 din 2016, cere tuturor statelor membre să nu-şi stabilească misiuni diplomatice la Ierusalim, teritoriu palestinian ocupat de către Israel în 1967. Reiterăm pe această cale aprecierea noastră pentru poziţia traşantă pe care Preşedintele României, E.S. Domnul Klaus Iohannis, titular de drept al deciziilor de politică externă, a adoptat-o, garantând respectul faţă de legea internaţională şi faţă de principiile de drept. De asemenea, mulţumim domnului preşedinte pentru recenta declaraţie de solidaritate cu victimele din Fâşia Gaza", transmite ambasada Palestinei.

Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a fost rechemat miercuri la Ramallah pentru consultări.

Decizia vine în contextul în care România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamnă mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că rechemarea ambasadorului Palestinei la Bucureşti la Ramallah este o practică diplomatică, iar un dialog politic susţinut este necesar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici