Ambasador SUA: Tokes i-a inspirat pe cei cărora li se răpise orice drept; a dat startul Revoluţiei

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, marţi, că "Laszlo Tokes i-a inspirat pe cei cărora li se răpise orice drept, să-şi exercite drepturile oferite de Dumnezeu iar astfel, a dat semnalul începerii Revoluţiei".

31 afișări
Imaginea articolului Ambasador SUA: Tokes i-a inspirat pe cei cărora li se răpise orice drept; a dat startul Revoluţiei

Ambasador SUA: Tokes i-a inspirat pe cei cărora li se răpise orice drept; a dat startul Revoluţiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Astăzi se împlinesc două decenii de când Laszlo Tokes a apărut la fereastra apartamentului său din Timişoara pentru a le spune enoriaşilor săi că nu a fost evacuat. Unul dintre enoriaşi povestea recent «Laszlo a apărut la fereastră şi ne-a făcut semn să ne apropiem. Deşi nu ştia, Revoluţia română începea în acel moment». Cu acel simplu gest de încurajare, el de fapt a spus: veniţi şi haideţi să înfruntăm tirania", a comentat ambasadorul american.

"Asemenea lui Martin Luther King şi Rosei Parks, Laszlo Tokes i-a inspirat pe cei cărora li se răpise orice drept, să-şi exercite drepturile oferite de Dumnezeu iar astfel, a dat semnalul începerii revoluţiei", a spus Gitenstein.

El a adăugat însă că, aşa cum mişcarea pentru drepturi civile nu s-a încheiat cu boicotul autobuzelor din Montgomery sau cu discursul "Am un vis" al lui Martin Luther King, din 1963, nici Revoluţia română nu s-a încheiat cu evenimentele care au avut loc în urmă cu 20 de ani la Timişoara sau în Piaţa Universităţii.

"În America, a fost nevoie de încă cinci ani pentru ca Martin Luther King şi aliaţii săi să obţină adoptarea de către Congres a unor legi importante în domeniul drepturilor civile şi alte patru decenii pentru ca un afro-american, Barack Obama, să fie ales preşedinte. Dar nici astăzi, niciun american sincer nu poate pretinde că revoluţia pentru drepturi civile s-a încheiat. Aici în România, dumneavoastră aveţi încă multe lucruri de făcut pentru a încheia Revoluţia", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a spus că cei din ambasada SUA lucrează de 15 ani împreună cu ONG-uri şi astfel, prin intermediul programului SEED, au fost alocate fonduri în valoare de peste 5,7 milioane de dolari pentru mai mult de 400 de proiecte de democratizare din domenii precum drepturile omului, dezvoltarea societăţii civile, stat de drept, libertate de exprimare, asigurarea independenţei şi profesionalizarea presei, combaterea discriminării, integrarea socială a orfanilor şi a grupurilor defavorizate, prevenirea traficului de persoane sau voluntariat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici