Ambasadorul Olandei: Cheltuirea înţeleaptă a banilor publici presupune mai mult decât organizarea unei licitaţii

Ambasadoarul Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubačić, a declarat, luni, că gestionarea înţeleaptă a banilor publici nu presupune doar organizarea licitaţiilor cu criteriul preţului cel mai mic.

788 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Olandei: Cheltuirea înţeleaptă a banilor publici presupune mai mult decât organizarea unei licitaţii

Ambasadorul Olandei: Cheltuirea înţeleaptă a banilor publici, mai mult decât licitaţii cu preţ mic

"Cheltuirea banilor publici în mod înţelept înseamnă mai mult decât organizarea corectă a unei licitaţii cu criteriul preţului cel mai ieftin", a spus ambasadorul Olandei, la un workshop internaţional organizat, luni, de Institutul pentru Politici Publice pe tema achiziţiilor publice.

Stella Ronner-Grubačić a mai spus că trebuie luate în considerare şi alte criterii, cum ar fi ciclul de viaţă al produsului achiziţionat din bani publici sau cât de prietenos este cu mediul, în urma acestui lucru beneficiind atât economia, cât şi cetăţenii.

De asemenea, ambasadorul Olandei a arătat că sectorul privat ar trebui să devină un partener al sectorului public în această materie.

"Noua legislaţie europeană are ca principii de bază transparenţa, tratament egal, competiţie deschisă şi proceduri clare de management. (...) România îşi reformează sistemul de achiziţii şi are ca obiectiv integrarea unor principii noi. Nu este o sarcină uşoară să schimbi, nu doar legea, dar şi modul de gândire ", a declarat Ronner-Grubačić.

Ea a mai spus că instituţiile anticorupţie din România sunt ”foarte alerte” în investigaţiile lor faţă de practici incorecte şi că aceasta este cu siguranţă dezvoltarea în direcţia bună, dar mai este de lucru în acest domeniu.

"Înţeleg că cetăţenii acestei ţări devin din ce în ce mai implicaţi în problemele din comunităţi. (...) În materie de grupuri de cetăţeni îngrijoraţi, sper că vor deveni vocali şi vor fi auziţi pe tema calităţii şi eficienţei cheltuirii banilor publici, de asemenea", a mai spus Ronner-Grubačić.

Stella Ronner-Grubačić a fost numită ambasador al Olandei în România şi Republica Moldova în luna iulie. Anterior preluării mandatului, Stella Ronner- Grubačić a fost director de comunicare în Ministerul Afacerilor Externe de la Haga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici