Americanii implicaţi în lovitura de stat din Venezuela au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare

  • Cei doi americani prinşi în invazia eşuată de pe o plajă de lângă Caracas au fost condamnaţi
  • Sentinţa a fost pronunţată la executarea a 20 de ani de închisoare
  • Dialogul dintre Washington şi Caracas continuă pentru a găsi o modalitate de repatriere
5584 afișări
Imaginea articolului Americanii implicaţi în lovitura de stat din Venezuela au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare

Sursa foto: profimedia

Luke Denman şi Airan Berry sunt cei doi americani reţinuţi încă din luna mai în Venezuela pentru că au participat la un complot menit să-l răstoarne de la putere pe preşedintele ţării, Nicolas Maduro. „Operaţiunea Gideon” a fost lansată din bazele improvizate din Columbia. În total 66 de mercenari au fost arestaţi iar opt au murit în invazia eşuată de pe o plajă de lângă Caracas.

Cei doi mercenari americani au recunoscut că au participat la operaţiunea din 4 mai orchestrată de Jordan Goudreau, fostă Beretă Verde, care la momentul atacului eşuat se afla în Statele Unite şi care ulterior şi-a asumat responsabilitatea operaţiunii. Arestarea lor a fost folosită în scop propagandistic pentru a demonstra că sunt dovada vie că SUA complotează pentru a răstrurna guvernul socialist reprezentat de Maduro.

Procurorii venezueleni au anunţat că Airan Berry şi Luke Denman, veterani decoraţi ai armatei americane, au fost găsiţi vinovaţi de conspiraţie, trafic ilegal de arme şi terorism. Cei doi au fost condamnaţi să execute 20 de ani de închisoare pentru faptele comise.

Incidentul l-a adus într-o lumină nefavorabilă pe liderul de opoziţie susţinut de SUA, Juan Guaido, care l-ar fi autorizat pe Goudreau să execute atacul, în urma unui acord semnat prin doi dintre foştii săi consilieri politici. Guaido şi oficialii americani au negat implicarea în atac. Secretarul de stat Mike Pompeo va continua să medieze dialogul dintre Washington şi Caracas pentru a-i aduce pe cei doi veterani înapoi în ţară.

Între timp, Guaido îl acuză pe Maduro de prăbuşirea economică şi socială a ţării care a fost cândva considerată una dintre cele mai înstărite, şi invers, liderul socialist afirmă că Washingtonul se foloseşte de liderul de opoziţie pentru a fura rezerva de petrol a Venezuelei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici