ANALIZĂ: Calitatea lui Viorel Hrebenciuc este incertă până la publicarea în Monitorul Oficial a unui act

Calitatea lui Viorel Hrebenciuc este incertă, după ce plenul Camerei Deputaţilor a luat act de demisia sa, însă nu a adoptat o hotărâre prin care să-i fie declarat vacant locul de deputat şi să se constate încetarea calităţii sale de parlamentar.

943 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Calitatea lui Viorel Hrebenciuc este incertă până la publicarea în Monitorul Oficial a unui act

Viorel Hrebenciuc (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

În şedinţa de plen de luni, Camera Deputaţilor a luat act de demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc, preşedintele Camerei întrebând dacă Hrebenicuc stăruie în demisie, însă acesta nu a fost prezent la şedinţă. La şedinţă au fost prezenţi 243 de deputaţi, fiind cvorum de şedinţă, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Proiectul de hotărâre prin care se vacanta mandatul lui Hrebenciuc nu a fost supus votului plenului. Încetarea calităţii de deputat determină încetarea implicită a imunităţii parlamentare, fapt care face posibilă arestarea preventivă.

Astfel, potrivit Statutului senatorilor şi deputaţilor, calitatea de deputat încetează prin demisie.

”În cazul în care deputatul sau senatorul şi-a depus demisia, preşedintele, în prima şedinţă publică a plenului respectivei Camere, îl întreabă pe deputat sau pe senator dacă stăruie în demisie şi, dacă acesta răspunde afirmativ sau nu se prezintă în şedinţa de plen pentru a răspunde, preşedintele ia act de demisie şi supune votului plenului Camerei din care face parte adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat sau de senator”, menţionează articolul 7, alineatul 3 din legea menţionată, care indică procedura completă ce trebuie urmată în cazul demisiei. Hotărârea se publică în Monitorul Oficial.

Proiectul de hotărâre privind vacantarea locului deţinut de Viorel Hrebenciuc, având numărul 58, s-a aflat pe a doua poziţie a ordinii de zi pentru şedinţa de luni a Camerei, dar nu a fost exprimat şi un vot. Deşi a fost citită în plen de către preşedintele Camerei Valeriu Zgonea, hotărârea nu figurează pe lista de vot electronic, regăsindu-se însă cele referitoare la modificarea ordinii de zi, numirea unui nou vicepreşedinte al Camerei, în locul lui Hrebenciuc şi votul privind încuviinţarea arestării lui Ion Diniţă, pentru care nu a existat cvorum. De altfel, Zgonea a şi anunţat că proiectul de hotărâre privindu-l pe Hrebenciuc merge la votul final, care nu s-a mai exercitat.

Potrivit unor surse din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, în şedinţa de luni au existat controverse pe subiectul demisiei lui Hrebenciuc şi a momentului din care aceasta produce efecte. În cele din urmă, reprezentanţii PSD au susţinut că este suficient ca preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să comunice Ministerului Justiţiei faptul că Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din calitatea de deputat, fără ca încetarea calităţii acestuia să se producă printr-un act publicat în Monitorul Oficial.

De altfel, singurele precizări referitoare la statutul lui Hrebenciuc au fost făcute, după şedinţa plenuluii, de secretarul Camerei Ion Ciolacu, care a spus că numai Ministerul Justiţiei poate să trimită demisia spre publicare la Monitorul Oficial.

"Noul Statut al deputaţilor prevede că nu se mai votează actul de demisie, este un act unilateral. În acest moment domnul preşedinte Valeriu Zgonea a solicitat Biroului Permanent să scrie o adresă Ministerului Justiţiei în care îl informează că Viorel Hrebenicuc nu mai este deputat şi dânşii pot să înceapă să-l trimită la Monitorul Oficial. Domnul Hrebenciuc poate fi reţinut în momentul în care va apărea demisia în Monitorul Oficial. Domnul Zgonea va semna o adresă către Ministerul Justiţiei, cred că în seara aceasta va fi publicată în Monitorul oficial”, a mai spus Ciolacu.

Până în prezent, preşedintele Camerei Deputaţilor nu a făcut precizări suplimentare pe acest subiect. Sigura hotărâre a Camerei publicată până la această oră în Monitorul Oficial este cea referitoare la numirea unui nou vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în locul lui Hrebenciuc.

În cazuri similare, cele ale deputaţilor Dan Nica şi Vasile Bleotu, a fost adoptată o hotărâre a Camerei Deputaţilor în care se preciza faptul că se ”constată încetarea calităţii de deputat”.

Astfel, pe 11 martie Camera Deputaţilor adopta hotărârea prin care deputatul PSD Vasile Bleotu îşi pierdea această calitate ca urmare a demisiei.

În preambulul hotărârii se preciza că se are în vedere ”demisia, începând cu data de 10 martie 2014, din calitatea de deputat a domnului Vasile Bleotu, ales în Circumscripţia electorală nr. 40 Vâlcea, Colegiul uninominal nr. 4 şi că preşedintele Camerei Deputaţilor a luat act de această demisie în şedinţa publică din data de 10 martie 2014”.

”Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre. Articol unic. - Camera Deputaţilor constată încetarea calităţii de deputat a domnului Vasile Bleotu începând cu data de 10 martie 2014 şi declară vacant locul de deputat în Circumscripţia electorală nr. 40 Vâlcea, Colegiul uninominal nr. 4”, se arată în document.

Aceeaşi procedură a fost aplicată şi în cazul lui Dan Nica, cu menţiunea faptului că hotărârea asupra încetării calităţii şi mandatului s-a adoptat anterior devenirii efective a acesteia.

Mai exact, Dan Nica şi-a semnat demisia ”din calitatea de deputat începând cu data de 23 iunie 2014” şi preşedintele Camerei Deputaţilor ”a luat act de această demisie în şedinţa publică din data de 10 iunie 2014”.

Hotărârea Camerei Deputaţilor din 11 iunie preciza în articolul unic: ”Camera Deputaţilor constată încetarea calităţii de deputat a domnului Nica Dan, începând cu data de 23 iunie 2014 şi declară vacant locul respectiv de deputat în Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, Colegiul uninominal nr. 5”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici