ANALIZĂ: Congresul PSD, joc cu miză zero. Năstase, pe post de vedetă reloaded

Prima zi a Congresului PSD a fost una soft, spre deosebire de ultimele evenimente similare de acest gen cu care social-democraţii şi-au obişnuit audienţa. Reuniunea a fost marcată de discursuri elegante, presărate cu glume iscusit alese şi de unanimităţi de mult uitate.

863 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Congresul PSD, joc cu miză zero. Năstase, pe post de vedetă reloaded

ANALIZĂ: Congresul PSD, joc cu miză zero. Năstase, pe post de vedetă reloaded (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Vedeta incontestabilă a fost Adrian Năstase, a cărui revenire a constituit un ax central, având în vedere că apariţia acestuia - prima în public de după eliberare - era aşteptată atât de social-democraţii prezenţi la Sala Palatulului, cât şi de mulţimea de jurnalişti veniţi să relateze evenimentul.

Discursurile candidaţilor au fost, de asemenea, unele soft, având la bază strategii de împăcare - cum a fost cel al lui Vanghelie, candidat la un post de vice, sau elogiul comuniştilor - cum a fost cel al lui Robert Negoiţă, candidat la altă funcţie de vice.

Pata de culoare a reuniunii a fost constituită de prestaţia scenică a preşedintei femeilor PES, Zita Gurmai, care a îngenuncheat pe scenă pentru a-i oferi preşedintelui de onoare, Ion Iliescu, un buchet de flori, acesta fiind aşezat în primul rând al audienţei.

Momentul-surpriză a fost anunţul intrării în PSD a jurnalistei Cristina Ţopescu.

Unanimităţile, de mult uitate la astfel de evenimente, au fost reînviate de două voturi ale delegaţilor, care s-au pronunţat pe modificările la Statut şi pe o hotărâre de amânare a intrării în vigoare a unui articol din acelaşi document.

Unitatea a fost de fapt mesajul pe care social-democraţii au vrut să-l dea prin organizarea acestui congres, pornind de la "alinierea" tuturor foştilor preşedinţi ai partidului - Oliviu Gherman, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană. Imaginea de unitate a fost completată de discursurile foştilor şi actualilor lideri ai partidului.

Nici discursul lui Ion Iliescu nu a ieşit din "standardele" reuniunii, acesta fiind unul cu referiri mai mult istorice decât legate de prezent.

De altfel, prima zi a congresului PSD s-a încheiat chiar înainte de ora programată, fiind o premieră a evenimentelor similare din trecut, când lucrările se întindeau până târziu în noapte sau chiar spre a doua zi dimineaţă.

Şi se anunţă şi o noapte liniştită pentru pesedişti, având în vedere că alegerile de sâmbătă sunt fără emoţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici