ANALIZĂ Mediafax Monitorizare: De câte ori au folosit Ponta şi Iohannis cuvintele-vedetă "Băsescu", "lozincă" şi "respect"

Victor Ponta a folosit 6.022 de cuvinte pentru a convinge publicul să-l voteze, iar Klaus Iohannis 4.004, miercuri seară, la a doua confruntare electorală, desfăşurată la B1 TV, iar cuvintele-vedetă au fost "Băsescu", "lozincă" şi "respect", conform datelor furnizate de Mediafax Monitorizare.

3281 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ Mediafax Monitorizare: De câte ori au folosit Ponta şi Iohannis cuvintele-vedetă "Băsescu", "lozincă" şi "respect"

Mediafax Monitorizare: Ponta - 6.022 de cuvinte, Iohannis - 4.004, la dezbaterea de miercuri

Unul dintre cuvintele folosite frecvent în emisiune a fost "lozincă", cel care, la prima dezbatere televizată a fost rostit doar o dată, când Victor Ponta a calificat drept "lozincă" afirmaţia lui Klaus Iohannis potrivit căreia, într-o societatea democratică, fiecare cetăţean are dreptul la vot.

În emisiunea de miercuri seară, "lozincă" a fost utilizat în total de 9 ori, de 8 ori de către Victor Ponta. Acesta l-a folosit pentru a-şi ataca adversarul, spunând că nu vorbeşte în lozinci, că românii trebuie să ştie că "lozincile domnului Iohannis nu ajută cu nimic" sau pentru a-i transmite că tot ceea ce spune sunt lozinci. Contextele în care a mai apărut cuvântul "lozincă" au mai fost: "spre deosebire de lozincile spuse de domnul Iohannis", "când vorbeşti despre lucruri clare şi serioase şi nu lozinci, îţi ajunge timpul", tratarea acordului de colaborare instituţională într-un mod "lozincard", "eu, spre deosebire de lozinci, eu am făcut lucruri".

Iohannis l-a folosit o singură dată, speculând afirmaţia premierului din seara precedentă, candidatul ACL definindu-se drept cel "care crede că votul nu este o lozincă, ci este un drept şi al celor din diaspora".

Numele preşedintelui Traian Băsescu a fost invocat tot de 12 ori, ca şi la precedenta dezbatere, tot Victor Ponta fiind cel care l-a rostit de 11 ori.

Exceptând invitaţiile de respectare a formatului emisiunii, cuvântul "respect" a fost folosit de 3 ori de Victor Ponta şi de 12 ori de către Klaus Iohannis. Ponta s-a referit la respectarea părerii contracandidatului său şi la respectarea deciziilor judecătoreşti. Iohannis a folosit acest cuvânt în relaţie cu respectarea dreptului de vot, a drepturilor în general şi a legii.

"Nu ştie" a fost utilizat de trei ori de către Ponta şi o dată de către Klaus Iohannis. Iohannis a spus: "Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice, oricât, indiferent dacă ştie sau nu ştie despre ce e vorba". La rândul său, Ponta l-a acuzat pe Iohannis că "nu ştie" valoarea pensiei, legea referitoare la pensii şi că nu ştie situaţia referitoare la retrocedări.

Acuzaţii explicite de minciună a fost lansate de două ori de Ponta şi de cinci ori de Iohannis. Ponta şi-a acuzat contracandidatul că a minţit de mai multe ori în seara precedentă şi i-a spus acestuia că l-au minţit colaboratorii. În cazul lui Iohannis, acesta a reluat acuzaţia conform căreia Victor Ponta i-a minţit pe pensionari că el le va tăia pensiile, l-a acuzat pe acesta că a minţit în legătură cu retrocedările şi i-a spus în repetate rânduri că minte grosolan şi în continuu.

Potrivit aceleiaşi surse, moderatoarea a utilizat 2.620 de cuvinte.

Durata intervenţiilor celor doi competitori a fost aproximativ egală, având în vedere formatul strict al emisiunii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici