Angela Merkel: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România. Răspunsul lui Victor Ponta

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că statul de drept a fost încălcat "în mod inacceptabil" în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării. "Demersurile Guvernului român condus de premierul Victor Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, citat de AFP.

16847 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România. Răspunsul lui Victor Ponta

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Merkel a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al Guvernului german, relatează Bloomberg.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat acesta.

"Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.

"Demersurile Guvernului român condus de premierul Victor Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

Ponta: Nu Merkel votează pe 29 iulie, ci poporul român

Merkel, dispusă "să ajute UE să tragă concluziile necesare privind România"

"Uniunea Europeană se sprijină pe idealuri comune: toate guvernele trebuie să le respecte, inclusiv cel român. Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă este cazul, în a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discuţiile planificate pentru această săptămână cu premierul Victor Ponta", se arată în comunicatul de presă cu declaraţia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.

"Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept", se mai arată în comunicatul lui Steffen Seibert.

De asemenea, contactat de MEDIAFAX, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că nu este "mandatat" să facă precizări pe marginea convorbirii dintre preşedintele român şi cancelarul Merkel. "Nu sunt mandatat să vorbesc despre această convorbire telefonică", a spus Oprea.

COMUNICATUL GUVERNULUI GERMAN

Germania aşteaptă ca autorităţile române să "restabilească" încrederea în ţară şi în statul de drept

Administraţia germană a urmărit evoluţia politică din România cu mare îngrijorare şi se aşteaptă ca autorităţile să restabilească încrederea în ţara lor, cancelarul Angela Merkel considerând că acţiunile împotriva preşedintelui Băsescu sunt inacceptabile, transmite postul public de radio ORF Austria.

Într-un articol în care se precizează de la început că Angela Merkel a criticat acţiunile declanşate împotriva preşedintelui Traian Băsescu, pe care le-a caracterizat drept "inacceptabile", şi a făcut apel pentru schimbarea acestei situaţii, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, este citat spunând că autorităţile române trebuie să restabilească încrederea în ţara lor.

"Noi aşteptăm ca autorităţile române să restabilească încrederea în ţara lor şi în principiul statului de drept. Administraţia germană a urmărit evoluţia cu mare îngrijorare. Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi iniţierea referendumului, toate acestea au avut loc într-o manieră care a ignorat principiile statului de drept, fiind lipsită de respectul pentru structurile constituţionale", afirmă Seibert, citat de ORF.

În articol se mai arată că, anterior iniţierii acestor proceduri, Curţii Constituţionale din România "i-au fost reduse" din drepturi şi competenţe şi se insistă asupra faptului că independenţa şi echilibrul dintre cele trei puteri ale statului trebuie garantate în continuare.

Săptămâna trecută, în doar patru zile, în România au fost schimbate atribuţiile Curţii Constituţionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi rapid şi controversat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a fost depusă şi citită cererea de suspendare a şefului statului şi a fost modificată Legea referendumului, astfel încât preşedintele poate fi demis de 50% plus unu din numărul celor care vin la vot.

Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte, vineri seară, de Parlament, cu 256 de voturi "pentru". El a atacat decizia la CC, menţionând că face acest lucru pentru a epuiza şi ultima cale de atac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici