Antonescu: Avem un subiect clar de discutat cu PSD - formarea unei majorităţi parlamentare

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că liberalii au un subiect foarte clar de discutat cu PSD, anume constituirea unei majorităţi parlamentare, menţionând că un al subiect ar fi rămânerea în vigoare a unor elemente din acordul politic cu PSD încheiat pentru susţinerea lui Iohannis.

19 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Avem un subiect clar de discutat cu PSD - formarea unei majorităţi parlamentare

Antonescu: Avem un subiect clar de discutat cu PSD - formarea unei majorităţi parlamentare (Imagine: Mediafax Foto)

"Avem un subiect foarte clar, pe care noi l-am anunţat şi care face obiectul discuţiilor dintre toate partidele parlamentare, şi anume posibilităţile de constituire ale unei majorităţi parlamentare care susţine un Guvern", a spus Antonescu, înainte de negocierile cu PSD.

Întrebat ce poate oferi PSD în aceste momente, Antonescu a replicat: "Noi nu mergem la aceste discuţii cu niciunul dintre partide ca să ne ofere acel partid ceva".

"O majoritate parlamentară nu se poate constitui, mă gândesc eu cu mintea mea nepedistă, decât prin înţelegerea dintre două sau mai multe partide din cele patru care există în spectrul parlamentar. Discutăm cu toate şi vedem ce se întâmplă. Nu e vorba să ne ofere PSD ceva nouă sau noi PSD-ului", a continuat liderul PNL.

El a menţionat că elemente de principiu din protocolul cu PSD pot rămâne în vigoare şi a anunţat că acesta ar fi unul din subiectele discuţiei de marţi seara.

"Acordul cu PSD e lipsit de punctul său concret, lipseşte propunerea de premier de atunci. Cred că foarte multe elemente de principiu din acel acord pot rămâne în vigoare şi acesta este unul dintre subiectele discuţiei de azi", a susţinut liderul PNL.

Întrebat dacă liberalii iau în calcul varianta de a rămâne în Opoziţie cu PSD, Crin Antonescu a subliniat că, în acest moment, în discuţiile cu PSD, UDMR şi PDL caută "formulele prin care PNL să intre dacă se poate la guvernare", în condiţii care să le respecte identitatea, obiectivele şi principiile liberalilor.

"Dacă nu vom reuşi să găsim o majoritate în care să acceptăm să fim parte, să răspundă acestor criterii ale noastre, evident că vom fi în opoziţie", a declarat el.

Întrebat de ce crede că Traian Băsescu ar accepta acum majoritatea PSD-PNL-UDMR, liberalul a menţionat că în continuare el consideră că e foarte clară Constituţia şi socoteşte că "Guvernul este emanat, născut şi este prin moţiune de cenzură înlăturat de către Parlament", adăugând că Guvernul este sub controlul Parlamentului şi "se naşte" în Parlament, nu cu aprobarea preşedintelui.

"Mai cred, de asemenea, că fie şi mai târziu decât ar fi trebuit ar trebui să avem un punct de vedere foarte clar, o pronunţare a Curţii Constituţionale. Eu, la un moment dat, m-am adresat şi CSM, care a răspuns că nu e o speţă în care să intervină. Şi eu cred că, indiferent ce Guvern vom avea, trebuie să ştim o dată pentru totdeauna cum se interpretează şi cum se aplică această Constituţie a României. Cum vrea Traian Băsescu, cum vrea orice preşedinte ar fi? E valabil numai pe cât e preşedinte Traian Băsescu? Trebuie să ştim acest lucru pentru că altfel ne-o comentează preşedintele şi acoliţii săi de presă", a spus Antonescu.

În privinţa zvonurilor că ar fi propuşi ca premieri independeţi Mihai Răzvan Ungureanu şi Daniel Dăianu, Crin Antonescu a spus că nu ar fi dispus să-i gireze.

"Există foarte mulţi independenţi pe lume. Şi domnul Mircea Băsescu este independent din punct de vedere politic. Un independent pe care l-am descris. Nu se încadrează. În privinţa lui Daniel Dăianu, nu independenţa este problema, este un personaj foarte respectabil", a spus Antonescu.

El a mai spus că liberalii sunt consecvenţii şi îşi menţin condiţiile, criticând faptul că alţii se schimbă şi sunt inconsecvenţi din PDL, indicându-i pe Emil Boc şi Vasile Blaga.

Întrebat cum comentetază faptul că UDMR şi grupul minorităţilor au negociat cu PDL şi sprijină această formaţiune, liderul PNL a spus că a constatat acest lucru, menţionând că liberalii îşi poartă propriile discuţii şi negocieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici