Antonescu: Cerem demisia premierului. Dacă nu o va face, rămânem în opoziţie

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că formaţiunea sa cere demisia premierului Victor Ponta, menţionând că dacă preşedintele PSD nu va demisiona din fruntea Guvernului, atunci liberalii vor rămâne în opoziţie.

1686 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Cerem demisia premierului. Dacă nu o va face, rămânem în opoziţie

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"A doua decizie este, şi în consecinţa primeia, este de a solicita, de a cere demisia domnului Victor Ponta din funcţia de prim-ministru. Domnul Victor Ponta a primit mandatul şi după aceea investitura ca prim-ministru în fruntea unui guvern al Uniunii Social Liberale, din care şi noi făceam parte, în urma unui vot al cetăţenilor României, un vot copleşitor, majoritar, o alianţă politică din care şi noi făceam parte, un program politic la care aveam şi noi contribuţia noastră", a spus Antonescu.

El a arătat că, din punctul acesta de vedere, "reacţia firească" în urma retragerii miniştrilor liberali, care reprezintă aproape jumătate din Guvern, a premierului Victor Ponta, este aceea de a-şi prezenta demisia.

Antonescu a spus că, în urma acestei demisii, ar urma procedurile constituţionale, s-ar face consultări la Cotroceni, dar că acesta fapt nu mai reprezintă "problema PNL".

"Şi în orice caz, şi acele consultări, şi viitoarea desemnare a unui prim-ministru nu ar putea avea loc pe alte criterii decât pe cele ale unei probabile majorităţi parlamentare. Cu alte cuvinte, domnul Ponta ar avea prima şansă să obţină un nou mandat dacă are, sau poate să angajeze constituirea unei majorităţi. Nu contestăm acest lucru", a adăugta Antonescu.

El a arătat că, probabil, Victor Ponta nu-şi va prezenta demisia din funcţia de premier, aşa cum a anunţat, de altfel.

"Probabil că domnul Ponta nu o va face. Spun că e probabil nu pentru că îi atribui eu intenţii, ci pentru că domnia sa ne-a anunţat public că nu are de gând să facă acest lucru. Dacă nu va face acest lucru, sigur, Partidul Naţional Liberal va rămâne în opoziţie", a adăugat Antonescu.

El a spus că PNL nu a dezertat de la obligaţia de a guverna sau de a participa la guvernare.

"Suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, că suntem gata, deci, de a guverna, atât cât este susţinerea noastră politică, România. Nu fugim de această responsabilitate, dar nu mai putem cauţiona un Guvern care din foarte multe puncte de vedere a încălcat, prin persoana şi prin decizia prim-ministrului, şi programul de guvernare, şi regulile interne de guvernare, şi termenii fundamentali ai înţelegerii politice", a subliniat Antonescu.

Liderii PNL au adoptat, marţi seară, o rezoluţie privind ieşirea liberalilor de la guvernare. Rezoluţia prevede ieşirea de la guvernare, demisia în bloc a miniştrilor PNL şi a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta şi poziţia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta.

De asemenea, în rezoluţie se constantă, potrivit surselor, încetarea existenţei USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici