Augustin Zegrean, despre alegerea lui Iohannis pentru funcţia de premier: ”Este strict la voia preşedintelui cine va fi numit acum”

  • Augustin Zegrean: „Preşedintele nu are nicio obligaţie, este strict la voia preşedintelui cine va fi numit acum. Sigur, preşedintele îşi asumă un risc pentru că dacă numeşte o persoană care nu va trece prin Parlament mai avem un pas până la anticipate.”
  • Augusdtin Zegrean a explicat de ce este importantă fucţie de preşedinte al Camerei Deputaţilor: ”Sunt puţine legi în care camera decizională este Senatul.”
871 afișări
Imaginea articolului Augustin Zegrean, despre alegerea lui Iohannis pentru funcţia de premier: ”Este strict la voia preşedintelui cine va fi numit acum”

Întrebat luni la Digi24 ce variante are şeful statului la finalul acestei zile, dacă va constata că nu există o majoritate, iar Florin Cîţu nu are nicio susţinere, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale  a răspuns: „Varianta este să continue negocierile şi consultările până când găsesc o soluţie. Asta ar fi prima variantă. A doua este ca preşedintele să numească o persoană pe care crede domnia sa că o va susţine în Parlament. Alte variante nu ştiu care ar putea să fie pentru că în situaţia rezultată din alegeri preşedintele nu este obligat să ţină seama de niciuna dintre propunerile făcute de cei cu care se consultă de aceea se şi numesc consultări”.

Zegrean a vorbit şi despre varianta unui Guvern minoritar / un guvern de uniune naţională cu actuala configuraţie. Acesta consideră că, în acest moment, orice este posibil. România a mai avut un guvern minoritar - guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. „A fost mai mult de doi ani, a avut sub 20% în Parlament şi a condus ţara pentru că a fost susţinut din umbră de PSD”.

În ceea ce priveşte varianta unui guvern de uniune naţională, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a afirmat că este posibilă şi aceasta, însă îi e greu să creadă că se va întâmpla „pentru că nu este înţelegere. Guvernul Cioloş oarecum a fost un guvern de uniune naţională pentru că a fost acceptat de toate partidele din Parlament”.

Întrebat, de asemenea, dacă trebuie să explice în vreun fel preşedintele dacă alege un premier sau altul, Zegrean a răspuns: „Preşedintele nu are nicio obligaţie, este strict la voia preşedintelui cine va fi numit acum. Sigur, preşedintele îşi asumă un risc pentru că dacă numeşte o persoană care nu va trece prin Parlament mai avem un pas până la anticipate. (...) Nu ştiu dacă se doreşte asta. Probabil că se are în vedere şi această soluţie”.

În plus, nu are sens ca preşedintele Iohannis să desemneze un premier înainte ca noii parlamentari să depună jurământul, deoarece „nu are cu cine să discute: acea persoană desemnată în 10 zile trebuie să depună lista membrilor Guvernului. dacă nu se întruneşte Parlamentul în cele 10 zile?”.

Zegrean a lănurit şi situaţia  negocierile de la Vila Lac, despre care s-a spus că ar fi neconstituţionale. „Nu, alea au fost pur şi simplu joc de glezne, pentru că nu acolo s-a format guvernul, nu acolo s-a ales persoana desemnată să formeze guvernul”.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a adăugat că nu există nicio regulă constituţională în ceea ce priveşte un eventual algoritm de împărţire a funcţiilor.

Întrebat dacă îi este clară miza bătăliei pentru Camera Deputaţilor, Augustin Zegrean a răspuns: „Pentru cele mai multe legi este camera decizională. Sunt puţine legi pentru care camera decizională este Senatul”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici