AUR: Etnicilor români din Ucraina nu li se permite să înveţe în română. Legea nu rezolvă problema

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) se solidarizează punctului de vedere exprimat de Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina privind noua lege a drepturilor minorităţilor naţionale. „Puterea de la Kiev vrea să păcălească UE că îndeplinieşte criteriile cu privire la minorităţi”, spune Simion.

7690 afișări
Imaginea articolului AUR: Etnicilor români din Ucraina nu li se permite să înveţe în română. Legea nu rezolvă problema

AUR: Etnicilor români din Ucraina nu li se permite să înveţe în română. Legea nu rezolvă problema

„Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) se solidarizează punctului de vedere exprimat de Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) privind noua lege a drepturilor minorităţilor naţionale adoptată în data de 8 decembrie 2023.
Încă de la începutul lunii, AUR a subliniat că noua lege a minorităţilor din Ucraina nu îmbunătăţeşte în mod substanţial regimul de care se bucură românii din Ucraina. Cei peste 500.000 de etnici români vor fi supuşi în continuare unui proces de asimilare forţată extrem de dur”, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanţii AUR afirmă că, prin legea privind drepturile minorităţilor naţionale din Ucraina, „Rada Supremă a <coafat> problema minorităţii româneşti, fără a o rezolva în mod real, după cum arată şi CNRU care a subliniat că această lege creează doar iluzia unor schimbări în loc să stabilească în mod clar şi în măsură deplină drepturile garantate prin Constituţie şi prin angajamentele internaţionale ale Ucrainei”.

„AUR a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra faptului că etnicilor români din Ucraina nu li se permite să înveţe în limba română, că nu li se permite să îşi păstreze identitatea naţională. Nici prin noua lege nu se rezolvă aceste probleme după cum arată CNRU, care spune că Ucraina trebuie să revină la conceptul de asigurare a procesului de învăţământ în şcoli, după cum prevăd tratatele bilaterale ucraineano-române, şi nu în clase separate. Legea privind drepturile minorităţilor naţionale este o condiţie esenţială pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Prin legea adoptată în data de 8 decembrie 2023, puterea de la Kiev vrea să păcălească Uniunea Europeană că îndeplinieşte criteriile cu privire la minorităţile naţionale”, a declarat George Simion, preşedintele AUR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici