Aurescu: Rusia a utilizat profilerarea conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre

Federaţia Rusă a utilizat, în ultimele trei decenii, tactica proliferării conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre cu scopul de controlare şi destabilizare a regiunii, a afirmat joi ministrul de Externe Bogdan Aurescu la Consiliul Ministerial al OSCE.

254 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Rusia a utilizat profilerarea conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre

Bogdan Aurescu a participat joi la Consiliul Ministerial al OSCE, desfăşurat în Polonia, la Łódź. În cadrul reuniunii s-au abordat principalele teme de actualitate pentru securitatea în spaţiul OSCE şi viitorul organizaţiei, în contextul celei mai mari crize din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial, determinată de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

În discursul său, şeful diplomaţiei române a reafirmat angajamentul României de a promova respectarea dreptului internaţional şi a reiterat apelul către Federaţia Rusă de a pune capăt imediat şi necondiţionat agresiunii militare şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional.

Ministrul a condamnat atrocităţile comise de forţele armate ruse împotriva civililor şi infrastructurii civile, inclusiv energetice, care continuă să şocheze comunitatea internaţională, şi a subliniat că România va sprijini eforturile internaţionale de aducere în faţa justiţiei a celor vinovaţi.

Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul bilateral şi internaţional pentru Republica Moldova, puternic afectată de conflictul din Ucraina, amintind desfăşurarea celor trei Conferinţe Internaţionale Ministeriale ale Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format iniţiat şi co-prezidat de ministrul Bogdan Aurescu, împreună cu omologii din Germania şi Franţa.

„De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ţării noastre pentru activitatea OSCE pe palierul soluţionării conflictelor prelungite, arătând că Federaţia Rusă a utilizat, în ultimele trei decenii, tactica proliferării acestui tip de conflicte în regiunea Mării Negre cu scopul de controlare şi destabilizare a regiunii. Astfel, şeful diplomaţiei române a subliniat, şi în acest context, poziţia
principială a României de susţinere pentru o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său pro-european”, a transmis MAE.

De asemenea, ministrul a declarat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, precum şi pentru discuţiile recente dintre Armenia şi Azerbaidjan sub auspiciile UE.

„În acest cadru, a reiterat susţinerea României pentru Capacitatea (misiunea) civilă de Monitorizare a UE în Armenia, la care participă şi 4 experţi români, misiune pe care a propus-o ministrul Aurescu după turneul diplomatic în Caucazul de Sud din iunie 2021, realizat împreună cu omologii lituanian şi austriac, în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant J.Borrell”, a precizat MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici