Aurescu şi Genchovska, ministrul bulgar al Afacerilor Externe, au schimbat opinii privind situaţia de securitate regională

  • Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Teodora Genchovska.
  • Cei doi miniştri au reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
241 afișări
Imaginea articolului Aurescu şi Genchovska, ministrul bulgar al Afacerilor Externe, au schimbat opinii privind situaţia de securitate regională

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, joi, o convorbire telefonică cu ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Teodora Genchovska.

„Cei doi şefi ai diplomaţiilor au salutat şi evidenţiat semnificaţia deosebită a momentului în care a avut loc convorbirea, şi anume data aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, colaborare şi bună vecinătate între România şi Republica Bulgaria. Şeful diplomaţiei române a reiterat felicitările sale omologului bulgar pentru recenta numire în funcţie şi i-a urat succes în îndeplinirea mandatului. Cei doi miniştri au reafirmat, cu acest prilej, aprecierea pentru stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi au exprimat interesul pentru intensificarea cooperării la nivel politico-diplomatic, economic şi sectorial, inclusiv în perspectiva organizării, anul acesta, a unei noi reuniuni a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt la nivelul celor două guverne (şedinţa comună a guvernelor). Ministrul Teodora Genchovska a adresat ministrului Bogdan Aurescu invitaţia de a efectua o vizită la Sofia, acceptată cu plăcere de demnitarul român”, informează MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul bulgar „au realizat şi un schimb de opinii aprofundat privind situaţia de securitate regională”.

„În context, au evidenţiat importanţa continuării dialogului şi eforturilor diplomatice la nivel internaţional în vederea obţinerii unei dezescaladări rapide în teren şi continuarea coordonării la toate nivelurile între parteneri şi aliaţi, în acest scop. De asemenea, au discutat despre perspectivele şi măsurile concrete de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO. În acest context, cei doi miniştri au apreciat valoarea adăugată a Formatului Bucureşti 9 pentru coordonarea aliaţilor de pe Flancul Estic.bCei doi miniştri au reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi, în acest context, ministrul Genchovska a salutat propunerea ministrului Bogdan Aurescu avansată luni, 24 ianuarie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), cu privire la organizarea unei reuniuni CAE la Kiev, ca expresie a solidarităţii UE cu Ucraina, evidenţiind că Bulgaria susţine un asemenea demers. Discuţiile au vizat şi procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, ministrul Aurescu reiterând susţinerea României pentru acesta”, potrivit comunicatului MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici