Avem un nou președinte! POLITICO: „Nicușor Dan începe o muncă de coșmar ca președinte al României”
Oficial, de luni, 26 mai 2025, Nicușor Dan este președintele României cu drepturi depline. Odată depus jurământul în plenul Parlamentului, va începe să lucreze la formarea unui nou guvern prin discuții între partidele politice proeuropene.
Publicația POLITICO trece în revistă provocările pe care Nicușor Dan le va avea în mandatul său pentru următorii 5 ani.
Formarea unui guvern stabil
Nicușor Dan a declarat că va lucra cu partidele pro-europene din Parlament, deși PSD încă analizează dacă preferă să intre la guvernare sau să se plaseze în Opoziție. Opțiunea lui Nicușor Dan pentru funcția de premier este Ilie Bolojan. De asemenea, una dintre prioritățile sale este reducerea deficitului bugetar al guvernului la 7,5% din PIB.
Conducerea României în Europa
Președintele Nicușor Dan a declarat pentru POLITICO că dorește să joace un rol mai „activ” în afacerile UE, inclusiv în negocierea bugetului pe șapte ani al blocului. De asemenea, Nicușor Dan este un susținător ferm privind continuarea ajutorului pentru Ucraina și consolidarea capacităților autonome de apărare ale UE, într-un context geopolitic în care SUA amenință să se retragă.
Otilia Nuțu, analist de politici publice în cadrul Expert Forum, a declarat pentru sursa citată că a sosit momentul ca România să aibă „o voce mai puternică” la Bruxelles.
„România este un stat membru mare al UE și ar trebui să jucăm un rol mult mai activ decât am făcut-o până acum”, a spus aceasta.
Restabilirea încrederii societății în democrație
Încă din timpul campaniei electorale, Nicușor Dan a declarat de mai multe ori că dorește să reînvie încrederea națiunii în democrație, după ce primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 a fost anulat pe fondul afirmațiilor privind interferența străină.
Această sarcină va include combaterea corupției la toate nivelurile, numirea de noi judecători și procurori puternici și ruperea dominației partidelor politice consacrate – precum PSD și PNL – asupra modului în care funcționează politica.