Băsescu a informat şi Senatul privind operarea pe aerodromuri pentru realimentare a unor avioane SUA

Publicat: 04 04. 2011, 16:14
Actualizat: 06 11. 2012, 14:00

„Biroul Permanent a luat act de cele trei scrisori din partea domnului preşedinte Traian Băsescu, care se referă la participarea României cu ofiţeri, cu jandarmi sau cu alte disponibilităţi la operaţiuni militare în cadrul NATO sau în alte operaţiuni declanşate în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate”, a anunţat vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru.

El a menţionat că cele trei scrisori vor fi citite în plenul Senatului.

Astfel, şeful statului a informat Senatul cu privire la participarea României la impunerea unui embargo asupra armelor împotriva Libiei cu doi ofiţeri de stat major şi cu fregata Regele Ferdinand, cu 205 militari, precum şi cu privire la participarea cu 66 de jandarmi la misiunea NATO de pregătire a forţelor afgane de poliţie.

De asemenea, Traian Băsescu a informat, printr-o altă scrisoare, conducerea Senatului că a aprobat cererea SUA privind punerea la dispoziţie a unor aeroporturi din ţara noastră pentru aeronave americane destinate alimentării în aer, utilizate în operaţiunile din Libia.

„În baza legii nr. 268/2006, pentru ratificarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţilor forţelor SUA staţionate pe teritoriul României, Statele Unite ale Americii au solicitat punerea la dispoziţie a unor facilităţi, în vederea dislocării şi operării pe aerodromuri din ţara noastră a unor aeronave ale forţelor aeriene SUA, destinate realimentării în aer, utilizate în operaţia de impunere a Rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU nr. 1973/2011, privind Libia”, se arată în scrisoarea şefului statului.

Traian Băsescu menţionează că punerea la dispoziţia SUA a facilităţilor solicitate constituie un sprijin acordat în cadrul Parteneriatului strategic româno-american şi că a aprobat propunerile primului ministru referitoare la solicitarea părţii americane.

„Condiţiile concrete privind dislocarea şi operarea pe/de pe aceste facilităţi vor fi stabilite printr-un acord tehnic, care se va încheia între MApN şi reprezentanţii autorizaţi ai SUA, cu participarea tuturor instituţiilor guvernamentale române implicate în soluţionarea acestei solicitări”, se mai arată în scrisoare.