Băsescu: Categoric nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta. Lucrez la sesizarea Parchetului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de ProTV, că nu-l va mai desemna din nou premier pe Victor Ponta dacă acesta vine la Cotroceni, cum ar trebui, pentru desemnarea şefului viitorului Guvern, menţionând că lucrează la sesizarea Parchetului în cazul acestuia.

3655 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Categoric nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta. Lucrez la sesizarea Parchetului

Băsescu: Categeoric nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta

Traian Băsescu a declarat că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

"Mă uit la ridicolul situaţiei, deci premierul Victor Ponta a spus: «Nu vreau să mă duc în Parlament pentru o modificare simplă», în care îi spunea «ministrul de Interne să fie şi viceprim-ministru pe probleme economice». Deci atât trebuia să modifice, dar preferă să se ducă în Parlament cu o modificare vastă, de structură guvernamentală şi cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituţia.  Articolul 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul Guvern, şi aici avea dreptate CrinCrin Antonescur-o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, şi de ce nu şi un premier redesemnat", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să fie desemnat din nou şi să ajungă din nou la Cotroceni. "Dacă vrea să respecte democraţia, da. Şi va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. Pentru că modificarea programului de guvernare... A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide....e o listă întreagă care modifică programul Guvernului", a explicat Băsescu.

Preşedintele a spus că nu îl mai desemnează niciodată pe Victor Ponta premier.

Întrebat dacă are vreo reţinere în a-l desemna din nou pe Victor Ponta pentru poziţia de premier, în cazul unor noi consultări la Palatul Cotroceni în acest sens, preşedintele a răspuns: "Categoric nu-l mai desemnez pentru nimic în lume pe Victor Ponta, pentru că este un prim-ministru corupt".

El a admis că Ponta are o majoritate în Parlament, dar precizat: "Pot fi şi alţi politicieni care să conducă Guvernul din partea USD".

"Corupţia la Victor Ponta este ceea ce începuse să fie la Tăriceanu, corupţia ajunsă pe masa Guvernului, se face prin acte normative", a mai afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a reamintit de transferul de 2.800 de hectare de la Academia Agricolă la Consiliul Judeţean Brăila, precum şi protocolul cu Rompetrol.

Întrebat dacă a sesizat Parchetul pe aceste acuze, Băsescu a răspuns: "Încă nu, dar am promis că lucrez la o sesizare".

Şeful statului a mai declarat că trecerea companiilor Transelectrica şi Transgaz în subordinea premierului "arată lăcomie". "Arată lăcomia şi nevoia de a controla companiile în vederea unor eventuale sponsorizări pentru campanie", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a fost întrebat, la mijlocul lunii februarie, la B1TV, dacă se gândeşte să facă plângere penală împotriva premierului, pentru corupţie şi abuz în serviciu, el spunând că "nu este departe ziua" şi că a cerut deja unui grup de jurişti să vadă dacă şeful Guvernului poate răspunde în faţa legii.

Preşedintele spunea că are în vedere decizii politice şi personale ale premierului, precum şi "miniciuni" ale acestuia.

"Am cerut deja unui grup de jurişti să vedem dacă un astfel de premier poate răspunde în faţa legii sau nu", spunea Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici