Băsescu: Consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov nu au fost toate depăşite

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în discursul rostit în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului cu prilejul aniversării a cinci ani de la intrarea României în NATO, că istoria a condamnat de mult tratatul Ribbentrop-Molotov, dar consecinţele acestui act nu au fost toate depăşite.

31 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov nu au fost toate depăşite

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Dacă anul acesta se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea NATO, trebuie să ne reamintim că tot în acest an se împlinesc 70 de ani de la semnarea pactului între cele două state totalitarisme, tratatul Ribbentrop-Molotov, pe care istoria l-a condamnat de mult, dar ale cărui consecinţe nu au fost toate depăşite. Experienţa noastră istorică ne învaţă aşadar unde să identificăm interesul naţional în materie de securitate, în materie de aliaţi şi în ceea ce priveşte ameninţările potenţiale", a spus Băsescu.

El a arătat că acum mai bine de un deceniu a fost iniţiat procesul de extindere a NATO, "pornind de la o concepţie politică vizionară, şi anume că securitatea statelor aliate se susţine cel mai uşor în momentul în care statelor din vecinătate le sunt sprijinite aspiraţiile pentru valorile fundamentale ale comunităţii euroatlantice".

"Succesul tranziţiei ţărilor central şi est – europene se datorează, în mare măsură, îndeplinirii criteriilor de aderare la NATO. Aproape că devine imposibil să concepem cum ar arăta în prezent centrul şi estul Europei fără extinderea Alianţei", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici