Băsescu: Guvernul şi partidele nu trebuie să răspundă populist la scumpiri

Şeful statului a declarat, la consultările de la Cotroceni, că trebuie evitată tentaţia Guvernului şi a partidelor de a răspunde cu măsuri populiste la creşterea preţurilor la alimente şi energie, informează Preşedinţia, care nu face precizări referitoare la o întâlnire între preşedinte şi Guvern.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul şi partidele nu trebuie să răspundă populist la scumpiri

Băsescu: Guvernul şi partidele nu trebuie să răspundă populist la scumpiri (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, după consultările de Cotroceni, se arată că preşedintele Traian Băsescu a solicitat reprezentanţilor Guvernului aflaţi la întâlnire să discute cu partidele politice un set de măsuri care să fie adresate populaţiei sărace, fără a afecta obiectivul reducerii inflaţiei.

Preşedintele Băsescu a arătat că problema creşterii preţurilor la alimente şi energie creează dificultăţi populaţiei, precizând însă că trebuie evitată tentaţia, atât de către Guvern, cât şi de către partidele parlamentare, de a răspunde prin soluţii populiste, care ar avea ca rezultat direct punerea suplimentară în pericol a economiei naţionale şi a perspectivelor acesteia pe termen mediu şi lung, menţionează comunicatul.

Şeful statului a făcut, în timpul consultărilor de la Palatul Cotroceni, un apel la adresa partidelor politice parlamentare, pentru ca acestea să dea dovadă de maximă responsabilitate în ceea ce priveşte soluţiile de atenuare a efectelor sociale ale creşterii preţurilor la alimente şi combustibili, informează Preşedinţia.

Traian Băsescu a menţionat că partidele trebuie să aibă în vedere, în elaborarea programelor de guvernare în perspectiva alegerilor parlamentare, vulnerabilităţile majore ale economiei, mult peste media statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a întârzierii reformelor structurale, se arată în comunicat.

În acest sens, preşedintele a făcut referire la nivelul productivităţii muncii, reforma în agricultură, reforma educaţiei, în special în ceea ce priveşte necesitatea adaptării la piaţa muncii, promovarea cercetării şi inovării, reducerea birocraţiei, reducerea consumului de energie, flexibilizarea pieţei muncii, recuperarea decalajelor în ceea ce priveşte infrastructura şi încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii, se arată în comunicat.

Şeful statului a atenţionat că, din cauza necontinuării reformelor structurale, România şi cetăţenii români sunt extrem de vulnerabili la orice criză economică internaţională, precum situaţia generată de creşterea explozivă a preţurilor la energie sau la alimente.

În comunicat nu se face nicio referire la o întâlnire a şefului statului cu Guvernul.

Vicepreşedintele PC Maria Grapini a declarat, marţi, că şeful statului a anunţat, la discuţiile cu partidele politice pe tema creşterii preţurilor, că va avea şi o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, după ce formaţiunile politice şi-au prezentat punctele de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici