Băsescu: Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial, convoc Parlamentul. Decid dacă în 19 decembrie. Declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Băsescu a declarat, vineri, că imediat ce va fi publicat în MO rezultatul alegerilor va convoca noul Parlament, precizând că trebuie să ţină cont de faptul că actualul Legislativ îşi încheie mandatul în 19 decembrie şi că urmează să decidă dacă va face convocarea pentru 19, la ora 13.00.

2923 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial, convoc Parlamentul. Decid dacă în 19 decembrie. Declaraţiile preşedintelui

Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

Consiliul care tocmai s-a încheiat a avut trei teme principale: politica economică, constatarea deciziei privind supravegherea bancară, al doilea subiect strategia de apărare şi al treilea subiect Siria.

Câteva mesaje care se desprind din concluzii: Primul şi cel mai important mesaj este că trebuie consolidată uniunea monetară.

Un alt mesaj este că politicile Uniunii trebuie axate pe creşterea economică.

Un alt mesaj este legat de disciplina bugetară: Numai politici bugetare solide sunt favorabile creşterii economice, şi acest lucru subliniază ceea ce spuneam mai devreme despre investiţii.

S-a revenit asupra unui mesaj important, care este legat de faptul că sunt state, ca de exemplu România, care au aplicat politici extrem de ferme pentru restabilirea parametrilor macroeconomici.

România va avea un deficit sub 3%.

Urgenţa majoră este finalizarea pactului pentru o puternică guvernanţă economică: aici ştiţi că avem six pack-ul şi trebuie pus în aplicare two-pack-ul, care vizează normele necesare sistemului bancar.

BCE-ul va supraveghea direct marile bănci, băncile care pot duce la prăbuşirea sistemului bancar.

Băncile mai mici vor fi supravegheate în România de către BNR.

Colegiuitorii trebuie să realizeze rapid directiva cu privire la modul de redresare a băncilor. Sistemul are nevoie de legislaţie proprie, până în iunie 2013 Parlamentul Uniunii trebuie să asigure această legislaţie.

Pentru anul 2013, sunt următoarele priorităţi care devin şi priorităţi naţionale: consolidarea bugetară, reluarea creditării normale a economiei, creşterea competivităţii - este un element fundamental, în interiorul Uniunii avem discrepanţe uriaşe de competivitate: între Germania şi România, între România şi Grecia.

În urma discuţiilor pe care le-am avut cu premierul olandez şi cu cancelarul Merkel, s-a adoptat decizia ca în Consiliul Justiţiei şi Afaceri Interne din martie 2013 să se discute din nou problema Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. Sper ca dacă nu facem nicio trăsnaie politică să primim dreptul care ni se cuvine prin Tratat de intrare în zona Schengen, fie ea şi etapizată.

Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină seama de un element esenţial: nu pot suprapune funcţionarea a două parlamente. Parlamentul actual îşi încheie în 19 decembrie mandatul. În avion decid dacă voi convoca pentru 19 la ora 13.00 sau... Să fie cât mai apropiat pentru ca instituţiile rezultate din alegeri să fie puse rapid pe picioare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici