Băsescu, în Parlament: Măsurile luate în 2010 au prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia. Trebuie să găsim soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în Parlament, că măsurile de austeritate luate în 2010 au prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia, şi că trebuie găsite soluţii pentru ca în jurul datei de 1 iunie să fie reîntregite salariile bugetarilor.

3457 afișări
Imaginea articolului Băsescu, în Parlament: Măsurile luate în 2010 au prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia. Trebuie să găsim soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor

Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

În timpul discursului preşedintelui, un grup de participanţi la şedinţa Parlamentului a început să scandeze "demisia".

Declaraţiile preşedintelui:

  • România nu va face paşi înapoi chiar dacă în zona euro va fi recesiune în partea a doua a anului. România nu-şi poate vedea evoluţia viitoare şi securitate din punct de vedere al speranţei de prosperitate decât în interiorul Uniunii Europene. Parteneriatul cu SUA rămâne un pilon de bază al politicii noastre.

  • În calitate de şef de stat nu mi-a plăcut faptul că aflam din declaraţii dintr-o capitală sau alta ce vom face la Consiliul următor. România va fi un susţinător puternic al unei tot mai mari puteri a Comisiei Europene.

  • Probleme vor mai fi în Uniune şi foarte probabil în partea a doua a anului la nivelul zonei euro se va constata intrarea în recesiune. Nu ne va fi uşor, dar suntem mult mai bine pregătiţi să facem faţă acestui proces. Ştim ce avem de făcut şi suntem bine pregătiţi să facem faţă unei eventuale recesiuni.

  • Tratatul fiscal a fost conceput strict pentru statele din zona euro. Vă recomand să îl aprobaţi în mod integral. Am convingerea că România a făcut un lucru bun semnând acest tratat.  Dacă absorbim banii de la UE, România nu are nevoie de împrumuturi externe pentru a-şi asigura consolidarea. Tratatul este un pas înainte, un pas pe care România nu are dreptul să îl facă pe jumătate.

  • Uniunea Europeană trece prin cea mai grea criză de la Al Doilea Război Mondial încoace. Statele au cheltuit mult mai mult decât au produs, au trebuit împrumutaţi bani continuu şi s-a realizat o prosperitate pe datorie.

  • România furnizează energia de care are nevoie pentru nivelul de dezvoltare pe care îl are. Se manifestă interese ca România să devină tot mai independentă energetic. România are o resursă consistentă de gaze în Marea Neagră, putem asigura necesarul nostru şi al câtorva vecini cu condiţia liberalizării preţului.

  • Nimic nu este mai important astăzi decât să creem locuri de muncă. Fac un apel şi la parlamentari şi la Guvern: redeschideţi mineritul care a devenit rentabil. Adevăratul aur al unei societăţi sunt locurile de muncă. Niciodată nu vom fi capabili să susţinem sistemul de pensii dacă avem 6 milioane de pensionari şi 4 milioane de oameni cu locuri de muncă.

  • Un obiectiv major al României este intrarea în zona euro. Dobânzile sunt de 1-1,5% pentru statele echilibrate macroeconomic, pe când dobânzile pentru statele non-euro sunt 6%. Trebuie să înţelegeţi cât de important este ca România să devină membru al zonei euro. Un stat care nu are economie performantă şi competitivă nu rezistă în zona euro. Obiectivul trebuie să fie reanalizarea şi creşterea performanţelor economiei de stat. Fără competitivitate în sectorul de transporturi şi energie nu avem nicio şansă să trăim bine în zona euro.

  • Cred că reducerea la o Cameră şi la 300 de parlamentari ar veni şi ca un argument că şi politicienii la vârf sunt conştienţi de nevoia de reducere a cheltuielilor statului.

  • Un prim pas pentru modernizarea clasei politice s-a făcut când am introdus votul uninominal. Este o obligaţie morală a majorităţii ca împreună cu minoritatea din Parlament să decidă un vot uninominal curat care nu mai lasă ca oameni de pe primul loc să rămână acasă.

  • Reorganizarea administrativă nu se poate face de-a doua zi de la promulgarea legii. Ea necesită un timp de tranziţie care se întinde pe 4 ani. Vă propun să adoptaţi în discuţii cu opoziţia reorganizarea.

  • Legea Sănătăţii ar trebui retrasă pentru că a fost prost lansată în dezbatere. Este nevoie de implicarea în finanţarea sistemului de sănătate a sistemului privat, a companiilor care vor să îşi asigure suplimentar salariaţii. Tema legii trebuie reluată, pentru modernizarea statului. Sunt cunoscute ezitările Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Sănătate de a face public pachetul minim garantat de servicii medicale, iar în lipsa lui Legea poate fi un eşec.

  • Noua lege a asistenţei sociale crează premisele ca ajutoarele să se îndrepte către cei care au nevoie.

  • Bacalaureatul din acest an a fost proba eşecului reformei în educaţie în perioada 1997-2000. Poţi să nu au ţiţei, poţi să nu ai gaze naturale, dacă ai un sistem de educaţie performant vei reuşi să fii o ţară competitivă.

  • Cel puţin în ultimii doi ani, justiţia adevenit mult mai eficientă în lupta împotriva corupţiei. Nimeni nu mai doarme liniştit, inclusiv judecătorii şi procurorii corupţi.

  • Cred că este datoria mea şi a dumneavoastră să găsim soluţii pentru ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor.

  • Este important să mă pronunţ asupra a ceea ce am făcut şi unde suntem şi asupra a ceea ce eu cred că trebuie făcut în continuare. În 2009 România nu se mai putea împrumuta de pe piaţă, ceea ce a reclamat o intervenţie urgentă la FMI şi UE. Au fost măsuri extrem de dificile pe care toţi le-am luat cu inima strânsă. Sper că veţi avea capacitatea să explicaţi în campanie că au fost măsuri necesare care au avut prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia. Dacă nu s-ar fi luat în 2010 măsurile, banii nu ar fi fost suficienţi pentru acoperirea salariilor şi pensiilor.

  • Regret că opoziţia nu este în Parlament. Nu este cea mai bună soluţie să subminezi cea mai importantă instituţie a statului român. Adresez opoziţiei rugămintea de a reveni în Parlament şi a discuta problemele politice aici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici