Băsescu, în Parlament: Propun îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că intrarea în Schengen trebuie să devină obiectiv prioritar Guvern-Parlament-Preşedinţie şi că propune desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp şi îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale.

251 afișări
Imaginea articolului Băsescu, în Parlament: Propun îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale

Băsescu, în Parlament: Propun îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

El a spus că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a intra în Schengen, însă procesul este împiedicat de unele state care leagă acest acces de lupta anticorupţie şi de existenţa unui stat de drept robust şi sigur în funcţionarea democratică.

Potrivit şefului statului, chit că sunt sau nu de acord, autorităţile de la Bucureşti trebuie să acţioneze în consecinţă.

"Unele state care leagă Schengen şi MCV s-au pronunţat clar pe acest subiect", a spus Băsescu.

El a spus că propune ca intrarea în Schengen să devină un obiectiv asumat împreună de către Guvern, Parlament şi preşedinte.

"Nu reprezintă un ideal din punct de vedere a ceea ce puteţi accepta (propunerile pe care el vrea să le facă, n.r.). Ele reprezintă un set de valori şi va trebui să le acceptăm şi noi. Să facem din intrarea în spaţiul Schengen un obiectiv pe care să ni-l asumăm împreună Preşedinte, Parlament, Guvern", a spus Băsescu.

În acest context, el a menţionat că propune desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp şi înlăturarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale în instanţe.

"Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state este greu să înţeleagă de ce este greu să aducem în afara Guvernului şi să îl aducem înapoi imediat ce instanţele se pronunţă", a spus preşedintele.

O altă propunere a şefului statului este ca Parlamentul să adopte un Statut al parlamentarilor care să îi aşeze pe picior de egalitate pe parlamentari cu cetăţenii.

Preşedintele a mai propus implementarea conform angajamentelor a Codului penal si a Codului de procedură penală şi un angajament chiar al parlamentarilor de a avea un Cod de conduită al aleşilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici