Băsescu: Nu cred în teoriile lansate de propăvăduitorii economiei de stat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că rămâne un adept fără rezerve al economiei de piaţă şi nu crede în teoriile pe care le lansează "propăvăduitorii economiei de stat".

20 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu cred în teoriile lansate de propăvăduitorii economiei de stat

Băsescu: Nu cred în teoriile lansate de propăvăduitorii economiei de stat

''Personal, rămân un adept fără rezerve al economiei de piaţă. Nu cred în teoriile pe care le lansează propăvăduitorii economiei de stat şi cred că economia de piaţă este singura soluţie pentru o dezvoltare rapidă şi consistentă. Poveştile de genul «să ne întoarcem la centralism şi dirijism» nu mai sunt de actualitate, nu doar în România, ci în toată lumea'', a spus Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a precizat că în ţară există, în prezent, 18.000 de locuri de muncă vacante de care nu se interesează nimeni.

''Economia de piaţă trebuie să ne înveţe că nu întotdeauna locul de muncă vine după noi, ne mai ducem şi noi după locul de muncă'', a mai spus el.

''Poate sunt calificat ca maistru şi mi-am pierdut locul de muncă şi mi se oferă pentru un timp un post de muncitor necalificat. Nu-i nicio ruşine să câştigi bani muncind. Dacă am fost strungar, pot să mă duc frezor într-un şantier naval. Mă duc, mă recalific şi mă duc frezor. Dacă am lucrat la secţia de sculărie la o întreprindere şi mi-am pierdut locul de muncă, mă recalific sudor şi mă duc în şantierul naval. Dacă ştiu să fac strungărie nu înseamnă că, toată viaţa, această meserie îmi va garanta un loc de muncă. Dacă mi se cere să învăţ să fiu sudor, mă recalific şi mă duc sudor'', a afirmat preşedintele.

El a menţionat că la şantierele navale din Mangalia şi Constanţa sunt angajaţi muncitori chinezi şi pakistanezi.

''La şantierul naval Mangalia, din lipsă de forţă de muncă autohtonă, sunt 400 de muncitori chinezi şi 300 pakistanezi şi filipinezi. Şantierul naval Constanţa are deja circa 300 de muncitori chinezi angajaţi şi managementul şantierului cere aprobare pentru încă 200 de muncitori chinezi pentru că nu au forţă de muncă să-şi realizeze contractele. Şi în România va trebui să învăţăm să fim puţin flexibili în privinţa locului de muncă'', a declarat şeful statului.

El a mai spus că păstrarea locurilor de muncă este esenţială pentru a avea un echilibru social rezonabil.

''Sigur că nu se va reuşi păstrarea tuturor locurilor de muncă. Parte din ele se vor pierde, se vor crea altele, nu sunt convins că se va ajunge în 2009-2010 la un echilibru între locurile de muncă ce se vor crea şi cele care vor dispărea ca urmare a incapacităţii societăţilor de a face faţă competiţiei în UE şi ca urmare a efectelor crizei'', a menţionat preşedintele.

Întrebat cum comentează faptul că numărul de falimente în rândul IMM-urilor a crescut în 2008 faţă de 2007, în special în unele judeţe din Moldova, Băsescu a răspuns că încă înainte de intrarea în UE se spunea că multe întreprinderi neperformante vor falimenta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici