Băsescu: Raportul Comisiei privind alegerile din 2009, o prostie. Nu a dezlegat misterul celor patru/ Ce spune despre secţia pentru anchetarea magistraţilor

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la TVR 1, că raportul Comisiei privind alegerile prezidenţiale din 2009 este „o prostie” şi că aleşii nu au putut dezlega „misterul” sufrageriei lui Oprea, afirmând că Maior, Coldea şi Kovesi s-au adunat pentru că „nu ştiau în ce parte să se ducă”.

1184 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Raportul Comisiei privind alegerile din 2009, o prostie. Nu a dezlegat misterul celor patru/ Ce spune despre secţia pentru anchetarea magistraţilor

Băsescu: Raportul Comisiei privind alegerile din 2009, o prostie. Nu a dezlegat misterul celor patru

Alegerile au fost validate de CCR. (...) Răsturnarea s-a produs pentru că Geoană a simţi nevoia (...) să facă un duş fierbinte la Vântu. (...) (Raportul Comisiei de anchetă-n.r.) este o prostie. Nu au putut dezlega misterul prezenţei celor patru (...). Eu nu am dubii ce făceau acei oameni. Nu ştiau cine va câştiga (...) Maior şi Coldea aveau relaţii bune şi cu Ponta şi cu Dragnea, de tenis, Pescariu, K2 şi toate cele. Nu cred să s-au împrietenit numai din 2010, cred că erau prieteni mai demult. Maior era naşului lui Ponta. Maior avea relaţia cu Geoană pentru că Geoană a venit cu Maior de mână când l-am desemnat şef la SRI (...) Oprea nu mai avea o relaţie grozavă cu PSD. Coldea probabil că avea suficiente relaţii, iar Kovesi ştia că trebuie să vină următorul mandat”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la TVR 1, solicitat să comenteze concluziile raportului Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din anul 2009.

Traian Băsescu a afirmat că Maior, Coldea şi Kovesi s-au reunit în sufrageria lui Gabriel Oprea „să vadă cine câştigă ca să ştie în ce parte o iau chiar din acea noapte”.

Fostul preşedinte a precizat că nu a vorbit cu Laura Codruţa Kovesi în noaptea alegerilor, în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a afirmat că a auzit-o pe Kovesi spunând într-o conversaţie telefonică: „Da, domnule preşedinte”.

Eu vă dau cuvântul meu de onoare că nu am vorbit cu Codruţa Kovesi în noaptea alegerilor. Dacă aveam ceva de vorbit vorbeam cu Coldea sau cu Maior. Ei stăteau acolo să afle în ce parte se duc. Vin tot la mine a doua zi sau se duc la noul preşedinte? Eu cred că de asta s-au adunat acolo. Toţi ştiam că este foarte strânsă lupta”, a adăugat Băsescu.

Băsescu a afirmat că dacă Maior, Coldea şi Kovesi ar fi putut influenţa alegerile prezidenţial o puteau face de la posturile lor, nu din sufrageria lui Oprea.

Dacă oamenii aceştia putea să influenţeze alegerile o puteau face de la posturile lor (nu de la oprea din sufragerie). Instituţional nu aveau cum să le influenţează. (...) alegerile se fură la secţia e votare. Cine are mai mulţi poate să le fure, când ai unul singur cum aveam eu...”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că aşteaptă să vadă raportul comisiei semnat de parlamentari, precizând că aceştia trebuie să îşi asume răspunderea pentru ceea ce semnează.

Preşedintele Comisiei pentru alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a prezentat, marţi, concluziile Raportului final al acestui for, după 8 luni de activitate, precizând că, în lipsa buletinelor de vot, se poate doar deduce că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului.

Băsescu, despre secţia pentru anchetarea magistraţilor: O mutare corectă; Dispare presiunea

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, marţi seară, în contextul Deciziei CCR, că mutarea la Parchet a secţiei care anchetează procurorii şi judecătorii este ”corectă”, afirmând că presiunea care se exercita asupra judecătorilor dispare.

Bătălia a fost pe acest articol care mută de la DNA la Parchetul General departamentul ce avea atribuţiuni în anchetarea procurorilor şi judecătorilor. Deci, atunci când se ducea procurorul DNA în instanţă, judecătorul ştia că la DNA este acea secţie care putea să îl întrebe: <<Şi cum spuneţi că v-aţi făcut vila, domnule judecător?>> (...) Această presiune care se exercita asupra judecătorilor dispare după ce legea intră în vigoare. (...) S-a făcut o mutare corectă la Parchetul Geneneral (...)”, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, la TVR 1.

Traian Băsescu a afirmat că prin legile justiţie ”trebuie stăvilit orice entuziasm al vreunui Portocală” de a face dosare.

Aceste legi au funcţionat 12 ani aproape neatinse. După 12 ani se impun nişte ajustări (...) Ce trebuie să facem acum prin modul de funcţionare al justiţiei, printre altele, este să stavilim orice entuziasm al vreunui Portocală de a face dosare”, a mai spus Băsescu.

CCR a admis parţial criticile de neconstituţionalitate aduse modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca sesizările privind legile 303/2004 şi 317/2004 privind Statutul magistraţilor şi organizarea CSM să fie dezbătute pe 30 ianuarie.

Decizia constă în respingerea obiecţiilor de neconstituţionalitate extrinseci, care vizau constituirea comisiei parlamentare şi modul de luare în dezbatere a acelor amendamente care proveneau de la Consiliul Legislativ şi de la organizaţii profesionale, spunând că acele amendamente sunt însuşite de comisie şi Parlament. Am admis patru puncte din textele concrete pe care le-au criticat autorii sesizărilor noastre. (...) Pentru celelalte texte menţionate în sesizări am respins”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că nu este nicio problemă de neconstituţionalitate legat de înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea procurorilor şi judecătorilor.

Cel (textul - n.r.) care prevedea că dintre magistraţii pensionari să fie angajaţi la curţile de apel pentru redactarea unor hotărâri de către ei, nu de către cei care au participat la judecată”, a dat Dorneanu exemplu de text admis.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici