Băsescu: România este împotriva reluării ratificării Tratatului de la Lisabona în ţările UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la plecarea spre Bruxelles, că România se va poziţiona, la summit-ul informal al Consiliului European împotriva oricăror soluţii care vizează reluarea ratificării Tratatului de la Lisabona în ţările membre UE ca urmare a unor exigenţe ale Cehiei.

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România este împotriva reluării ratificării Tratatului de la Lisabona în ţările UE

Băsescu: România este împotriva reluării ratificării Tratatului de la Lisabona în ţările UE (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

România se va exprima, la Bruxelles, împotriva oricăror soluţii care vizează reluarea ratificării Tratatului de la Lisabona în ţările membre UE ca urmare a unor exigenţe ale Cehiei, a spus Băsescu, menţionând că trebuie găsite soluţii, referitor la această situaţie, în interiorul actualului context.

De asemenea, el a spus că România nu va avea contribuţii financiare substanţiale în programul privind schimbările climatice pentru ca ţările din afara UE să poată atinge criteriile care vor fi stabilite în acest domeniu la summit-ul de la Copenhaga. El a precizat că România va contribui financiar, dar nu substanţial.

El s-a referit şi la subiectul legat de o eventuală renunţare a guvernelor din ţările UE la susţinerea strategiei pentru ieşirea din criză. Băsescu a precizat că poziţia României este că orice încetare a programelor de sprijinire a eforturilor anticriză din partea guvernelor trebuie să înceapă cel mai devreme la finalul anului 2010. Preşedintele a menţionat, în acest context, că poziţia părţii române are în vedere tocmai faptul că lupta anticriză în România are drept piloni UE şi FMI, organisme cu care ţara noastră are relaţii financiare.

El a mai spus că un alt subiect care va fi discutat la Bruxelles va fi cel legat de Afganistan, ţară unde statele UE sunt implicate militar. Şeful statului a menţionat că România va milita pentru o implicare activă a acestor state în Afganistan.

Băsescu va participa, joi şi vineri, la Bruxelles, la lucrările Summit-ului Partidului Popular European şi la Consiliul European de toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici