Băsescu: România nu are nevoie anul acesta de niciun euro de la FMI sau UE. Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul unei "Ediţii Speciale", transmisă în direct pe TVR 1 şi TVR Internaţional de la Palatul Cotroceni, că România nu are nevoie anul acesta în mod cert de niciun euro de la FMI sau UE, dar nu se ştie ce se va întâmpla după 2011.

2236 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România nu are nevoie anul acesta de niciun euro de la FMI sau UE. Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Nu-mi aduc aminte ce medie am avut la BAC. Nu am fost strălucit. Cred că pe la 7,40 - 7,50.

► S-a tergiversat mult introducerea noii Legi a Educaţiei. Marga a fost un mare eşec şi rezultatele s-au văzut după mai mulţi ani. Trebuie aplicată noua lege cu toată fermitatea şi trebuie să găsim formule să dăm o şansă copiilor. Să sperăm că în toamnă vor lua BAC-ul şi că vor înţelege că nu pot face asta prin copiat. Cadrele didactice sunt printre cele mai bine plătite persoane pe oră.

► Şeful statului nu poate fi împiedicat să-şi exprime punctul de vedere. M-am cam săturat de sensibilităţile excesive ale persoanelor din Justiţie.

► În momentul de faţă, în raport cu banii pe care îi are în buget Ministerul de Interne, sunt mai mult cu 10.000 de salariaţi şi nimeni nu va da mai mulţi bani. Vor trebui să-şi facă restructurarea. Esenţa e să o facă pe calitate.

► Academia de Poliţie ia an de an sute de copii pentru a ţine catedrele şi apoi îi varsă direct în sistem. Nu mai avem nevoie de atâţia poliţişti. Nu mai vorbim de perioada când îi lua de pe stradă, fără nici o pregătire. A venit vremea calităţii. Mi-aş dori să se facă o restructurare pe competenţă, să nu ne trezim iar că rămân toate rudele.

► Personal am încredere în Ministerul de Interne. În acelaşi timp el nu este suficient de performant din cauza calităţii slabe a multora dintre poliţişti şi jandarmi. Îmi mai pun oarecare speranţe în Igaş. Miniştrii de la Interne uită după două săptămâni de la punerea în funcţie de reformare, la fel ca la Ministerul Finanţelor.

Ungaria are problemele ei, să şi le rezolve, nu îşi poate da cu părerea legat de regionalizare. Aceasta nu poate fi sacrificată pentru interesele minorităţilor. Trebuie găsită o soluţie.

► Structurile de control al fondurilor europene trebuie puse într-o legătură cu Guvernul. Vor fi concentrate în coordonarea unui ministru imediat ce vine Parlamentul şi putem modifica organizarea structurii Guvernului. Aceste instituţii controlează derularea licitaţiilor, cheltuirea banilor. Acest minister trebuie să fie condus de un om credibil la Bruxelles. Ştiu cine va fi, e un om convenit cu premierul.

► Mulţi cred că putem lua bani europeni şi să facem drumuri în Teleorman. Nu. Bugetul de stat furnizează banii, se plătesc avansuri şi apoi facturile se decontează la UE. Dacă nu sunt bani la buget nu se poate face asta.

► România nu are nevoie anul acesta în mod cert de niciun euro de la FMI sau UE. Nu ştim ce se va întampla după 2011 pe pieţe. Momentan cea mai mare economie, SUA, are probleme de plăţi. Eu sper să terminăm acordul şi să nu avem nevoie să tragem aceşti bani.

► În momentul de faţă România se poate finanţa împrumutând de pe pieţele private. Activele din România nu pot fi cumpărate la preţ de scrap. Anul acesta nu se poate relua procesul de vânzare a acţiunilor Petrom. Această vânzare a fost o lecţie pentru toţi. Guvernul a fost bine consiliat, dar a fost şi o decizie politică. România nu este de vânzare la preţ de scrap.

► Pregătirea selectării de manageri din sectorul privat este într-o etapă corespunzătoare, conform acordului cu FMI.

► Vom da pentru spitale 300 de milioane care vor fi administrate de spitale acolo unde trebuie.

► Bolnavii nu vor fi afectaţi de reforma din Sănătate. Nu putem lua la infinit banii care ar trebui folosiţi pentru a crea locuri de muncă pentru a plăti datoriile din domeniul sănătăţii. Facem lucrul ăsta de mai bine de 10 ani.

► Casa de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au două variante: ori se înţeleg ori demisionează. Şeful Casei şi ministrul au puncte de vedere diferite. După întoarcerea Parlamentului din vacanţă Guvernul va lua o decizie şi le va spune ce să facă.

► În ultimul trimestru al anului trecut Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor din sănătate. Astăzi avem din nou aproape 2 miliarde arierate. Acest lucru nu mai poate continua şi este pentru prima dată când ajungem la o înţelegere pe această temă cu FMI şi UE. Nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii pentru investiţii pentru un domeniu care nu se reformează.

► Jeffrey Franks a apreciat că s-au îndeplinit toate obiectivele pentru semestrul I şi este adevărat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici