Băsescu: România susţine extinderea NATO în Balcanii de Vest

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la NATO, că România susţine fără rezerve extinderea NATO în Balcanii de Vest, cu o menţiune specială pentru Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Serbia, el apreciind, referitor la ultima ţară menţionată, că este "cheia păcii în Balcani".

55 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România susţine extinderea NATO în Balcanii de Vest

Băsescu: România susţine extinderea NATO în Balcanii de Vest (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ceea ce priveşte extinderea, România susţine fără rezerve extinderea NATO în Balcanii de Vest, cu o menţiune specială pentru Muntenegru, Bosnia-Herzegovina şi Serbia...de două ori, Serbia. România consideră că Serbia este cheia păcii în Balcani", a spus preşedintele Traian Băsescu, la întrevederea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Referindu-se la problema extinderii, oficialul NATO a apreciat că este foarte importantă continuarea politicii uşilor deschise a NATO.

"Viziunea mea este aceea de a vedea toate statele din Balcanii de Vest integrate în structurile euroatlantice, în UE şi NATO şi sper să vedem progrese în acest sens în anii viitori şi sper că un prim pas va fi făcut la viitoarea reuniune a miniştrilor de Externe din luna decembrie", a spus Rasmussen.

Şeful statului a arătat că pe agenda discuţiilor cu oficialul NATO s-a aflat şi problema noului concept strategic de securitate.

"Punctul nostru de vedere, aşa cum a fost exprimat în discuţii, se referă la menţinerea nemodificată a articolului 5 din Tratat (clauza colectivă de securitate, n.red.) şi în acelaşi timp credem că Alianţa trebuie să găsească soluţii pentru vecinătatea din jurul frontierelor statelor membre NATO", a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că în discuţiile cu secretarul general NATO a analizat şi problematica de securitate din Republica Moldova, precum şi perspectivele de cooperare în parteneriatul NATO-Georgia şi NATO-Ucraina. "Nu în ultimul rând, a fost analizată perspectiva implementării integrale a tratatului pentru dezarmare convenţională în Europa", a mai spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici