Băsescu: Scrisoarea către FMI nu va fi adoptată fără avizul CES; Fondul nu este Armata Salvării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a decis, împreună cu primul-ministru, ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul Consiliului Economic şi Social şi că s-ar bucura dacă ar exista o soluţie mai bună, apreciind că "Fondul nu este Armata Salvării", nu face cadouri.

58 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Scrisoarea către FMI nu va fi adoptată fără avizul CES; Fondul nu este Armata Salvării

Băsescu: Scrisoarea către FMI nu va fi adoptată fără avizul CES; Fondul nu este Armata Salvării (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Am decis, împreună cu primul-ministru, ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât dacă are avizul CES. Dacă de acolo ies soluţii mai bune decât cea pe care Guvernul o propune acum prin scrisoarea către Fond, m-aş bucura", a afirmat şeful statului.

El a spus că s-a simţit obligat la clarificări, constatând că foarte mulţi dintre cei care nu au participat la discuţiile cu reprezentanţii partidelor politice şi ai sindicatelor "îşi dau cu părerea".

Şeful statului a ţinut să precizeze că întâlnirea de marţi, de la Parlament, nu a fost generată de Preşedinţie, ci de sindicate, având ca obiect dezbaterea proiectului de acord cu FMI.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să reînceapă negocierile cu FMI, în cazul în care Consiliul Economic şi Social nu va aproba modificările convenite de autorităţi cu instituţiile internaţionale, a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

"Dânsul (Băsescu, n.r.) cere Guvernului, dacă CES nu dă o validare pozitivă pentru scrisoare, în momentul respectiv să nu valideze scrisoarea şi evident în urma recomandărilor din Consiliul Economic şi Social să repornească o negociere cu FMI pentru noi parametri care să apară în scrisoare", a spus Hossu, după o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, întrebat dacă poate fi modificat memorandumul dintre Guvern şi FMI, că "oricând se poate relua negocierea".

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat, marţi, că, în cazul în care memorandumul nu va fi adoptat de Parlament şi ulterior de board-ul FMI, se va întrerupe temporar acordul cu Fondul, fiind probabil ca România să rămână fără pensii şi salarii din luna iunie.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici