Băsescu trimite Parlamentului pentru reexaminare OUG privind ANRCTI

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, Parlamentului pentru reexaminare Legea de aprobare a OUG 134/2006 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, susţinând că procedura de adoptare a legii a fost neconstituţională.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu trimite Parlamentului pentru reexaminare OUG privind ANRCTI

Băsescu trimite Parlamentului pentru reexaminare OUG privind ANRCTI

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis agenţiei MEDIAFAX, şeful statului consideră că procedura de adoptare a acestei legi este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 75 alin. (1) din Constituţie.

Preşedintele Băsescu arată că articolul 1 al Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 134/2006 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) prevede că Autoritatea se înfiinţează ca autoritate publică autonomă.

De asemenea, preşedintele precizează că articolul 75 alin. (1) din Constituţie prevede că proiectele de legi şi propunerile legislative prin care se înfiinţează autorităţi administrative autonome (în baza art. 117 alin. (3) din Constituţie) se supun spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată. Astfel, în cazul adoptării acestei legi, care înfiinţează o autoritate publică autonomă, Camera decizională trebuia să fie Senatul, şi nu Camera Deputaţilor, subliniază şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu arată că, "în forma legii transmise spre promulgare, ANRCTI devine o autoritate publică autonomă aflată sub controlul unic al Camerei Deputaţilor, şi nu sub controlul ambelor Camere ale Parlamentului, cum sunt celelalte autorităţi publice autonome, precum Consiliul Naţional al Audiovizualului, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare etc".

"Fără a contesta dreptul Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a ţării, de a decide cui subordonează o autoritate publică, preşedintele României consideră că, «pentru a fi respectate principiile constituţionale ale bicameralismului şi controlului parlamentar exercitat de ambele Camere ale Parlamentului, este nevoie ca întreg controlul asupra activităţii ANRCTI să fie exercitat atât de Camera Deputaţilor, cât şi de Senat»", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului şi ţinând cont de motivele invocate, şeful statului solicită reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 134/2006 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici