Băsescu: Un rezultat negativ în raportul ONU pentru statul sirian va genera intervenţia militară

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU privind investigarea folosirii armelor chimice va genera o intervenţie militară externă pentru îndepărtarea regimului actual, adăugând însă că recomandă prudenţă până la acest rezultat.

442 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Un rezultat negativ în raportul ONU pentru statul sirian va genera intervenţia militară

Băsescu: Un rezultat negativ în raportul ONU pentru statul sirian va genera intervenţia militară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi ca în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica şi o vom lua, dar până atunci recomand prudenţă", a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români de la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că prudenţa adoptată de România are o limită şi nu va avea rezerve dacă i se va cere o solidarizare cu aliaţii săi indiferent că vine în urma unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, a NATO sau "la nivelul statelor occidentale".

"Într-un asemenea tablou, cred că România trebuie să rămână consecventă. Sigur că vedem declaraţii legate de un stat sau altul, de întâmplări pe teritoriul unui stat sau altul, abordări mai mult sau mai puţin îndreptate spre abordări militare, dar pentru România esenţa este, în opinia mea, consecvenţă şi prudenţă. Sigur, prudenţa noastră are o limită, şi anume aceea în care dacă ni s-ar cere să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Dar până când acest lucru se întâmplă, opţiunea mea este pentru prudenţă şi pentru menţinerea liniilor de politică externă pe care le-am avut până acum(...). Prudenţa nu poate merge însă până la a nu fi solidari cu aliaţii noştri dacă la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliaţii noştri, dar nu cred că trebuie să ne situăm pe poziţia de campioni într-o direcţie sau alta pentru că nu avem informaţii", a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a arătat că există analize privind folosirea gazelor chimice de luptă în Siria, însă nu sunt încă "certitudini".

"Imediat ce vom avea o poziţie a experţilor ONU, România se va pronunţa, dar până atunci avem doar informaţii neconfirmate", a afirmat Băsescu.

Totodată, el a arătat că ţara noastră exclude orice fel de relaţii cu un stat care a utilizat gaze toxice de luptă, însă prudenţa în cazul Siriei este legată de faptul că încă sunt aproximativ 10.000 de cetăţeni români aflaţi pe teritoriul acestui stat, iar până în prezent nu s-au înregistrat victime în rândul acestora.

"Sigur că excludem posibilitatea să avem vreun fel de relaţii cu un stat care ar fi utilizat gaze toxice de luptă. Indiferent care ar fi acesta. Dar până atunci poziţia mea este legată de prudenţă. Prudenţă pentru că dacă vorbim de Siria, avem cetăţeni români care până acum, deşi trăiesc pe teritoriul unui stat care este în război civil de doi ani, cetăţenii români nu au fost victime ale acestui conflict civil şi sper să găsim soluţii să nu fie nici în continuare", a mai spus Băsescu.

Forţele armate americane sunt "pregătite" pentru o acţiune militară în Siria, în cazul în care preşedintele Barack Obama o aprobă, a declarat marţi pentru BBC secretarul Apărării Chuck Hagel, acuzând Damascul că a "folosit arme chimice".

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că este important ca investigaţia misiunii ONU privind folosirea de arme chimice în Siria să fie finalizată cât mai rapid şi fără impedimente, iar în aşteptarea rezultatelor acestora România se va consulta cu partenerii europeni şi euroatlantici.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, referitor la susţinerea de către ţara noastră a unei intervenţii în Siria a unei coaliţii internaţionale fără acordul ONU, că România se va poziţiona în acest sens după ce va afla rezultatul inspecţiei ONU privind utilizarea armelor chimice împotriva civililor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici