Berceanu: Preţul plătit de PNL către PSD pentru susţinerea bugetului - 2,4 miliarde lei

Senatorul PD Radu Berceanu a declarat, marţi, că în urma unei analize asupra sumelor prevăzute în bugetul de stat pe 2008, a reieşit că preţul plătit de PNL către PSD pentru susţinere bugetului în Parlament este de 2,4 miliarde lei.

1 afișare
Imaginea articolului Berceanu: Preţul plătit de PNL către PSD pentru susţinerea bugetului - 2,4 miliarde lei

Berceanu: Preţul plătit de PNL către PSD pentru susţinerea bugetului - 2,4 miliarde lei

Berceanu a prezentat, într-o conferinţă de presă, rezultatele unei analize făcute pe tema sumelor din bugetul de stat pe 2008 către judeţe, rezultatul fiind că PNL a oferit judeţelor cu conducere locală social-democrată 2,4 miliarde lei, echivalentul în euro fiind de 700 de milioane, în schimbul votării proiectului de buget pe 2008 în Parlament.

Radu Berceanu a declarat că, la stabilirea bugetelor locale, în bugetul de stat, în perioada 2005-2006, sumele se acordau în baza unei formule de calcul stricte, bazate pe mai multe criterii, perfect cuantificabile, ceea ce ducea la stabilirea unui echilibru în acord cu necesităţile fiecărui judeţ în parte.

Acesta a precizat că, la împărţirea banilor, în cadrul proiectului de buget pe 2008, s-a produs „un troc, pe bani, între PNL şi PSD”, în schimbul susţinerii legii bugetului de stat în Parlament, suma la care s-a ajuns în această „tranzacţie” fiind de 2,4 miliarde lei sau 700 milioane de euro, PRM primind, la rândul său, bani pentru un judeţ, iar PC, tot pentru un judeţ.

Acestă sumă va ajunge, potrivit lui Berceanu, în judeţele conduse de social-democraţi, nu prin intermediul Direcţiei Finanţelor Publice, ci prin intermediul consiliilor judeţene, care vor face împărţirea banilor în funcţie de interesele din zonă.

Berceanu a prezentat un clasament al acestor sume acordate prin bugetul de stat „ celor mai norocoşi/abili preşedinţi de consilii judeţene”, în top aflându-se judeţul Olt, condus de PSD, care va primi suplimentar 30 de milioane de lei, cu 55,4% în plus faţă de alocarea iniţială, după dezbaterile din comisia de specialitate din Parlament.

Pe locul doi în top se află judeţul Teleorman, tot al PSD, cu 29 milioane de lei alocaţie suplimentară ( 52,3% în plus) iar pe locul trei, Vaslui (PRM), cu 29 milioane lei alocaţie suplimentară, (40,9% în plus), în timp ce pe locul patru se află Argeş (PSD), cu 27 milioane de lei alocaţie suplimentară ( 60% în plus).

Pe locul cinci se află judeţul Dâmboviţa (PSD), cu 27 milioane de lei alocaţie suplimentară (51,8% în plus), urmat de Vrancea (PSD), cu 27 milioane de lei ( 57,5% în plus), Bacău (PSD), cu 20 de milioane de lei (33,6% în plus), Botoşani (PSD), cu 20 milioane de lei ( 29,5% în plus), Brăila (PSD), cu 20 milioane de lei ( 54,1% în plus), Dolj (PSD), cu 20 de milioane de lei (34% în plus), şi Galaţi (PC), cu 20 de milioane de lei (45,7% în plus).

Pe locul 12 în topul prezentat de Berceanu se află judeţul Ilfov, care este primul judeţ ca procent de mărire, deşi alocaţia suplimentară este doar de 12 milioane de lei, în procent, aceasta înregistrând 119%, în plus, faţă de alocaţia iniţială.

Radu Berceanu a arătat că judeţul Ilfov este „un caz special”, în condiţiile în care acest judeţ beneficiază de „bani gârlă” care se strâng din taxele şi impozitele plătite de societăţile comerciale care au, pe teritoriul acestuia, depozite sau sedii de firme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici