Bill Clinton regretă că a dezarmat Ucraina de arsenalul ei nuclear

Fostul preşedinte american Bill Clinton a declarat că simte remuşcări de pe urma războiului dintre Ucraina şi Rusia din cauza rolului său de a convinge Kievul să predea armele nucleare după încheierea Primului Război Rece.

1335 afișări
Imaginea articolului Bill Clinton regretă că a dezarmat Ucraina de arsenalul ei nuclear

Bill Clinton, Facebook

„Simt un regret personal pentru că i-am făcut pe ucraineni să accepte să renunţe la armele lor nucleare”, a declarat Clinton pentru postul de televiziune irlandez RTÉ.

„Ucrainenii cred că Rusia n-ar  fi făcut această cascadorie dacă ar fi avut în continuare arme nucleare”, a spus el.

Ucraina a păstrat un depozit de arme nucleare după prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar nu a deţinut controlul decizional asupra acestora, neavând posibilitatea de a le utiliza. 

În 1994, în urma Memorandumului de la Budapesta, Ucraina a renunţat la arsenalul său nuclear. 

Memorandumul a presupus, de asemenea, aderarea Belarusului, Kazahstanului şi Ucrainei la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Cele trei memorandumuri au fost semnate iniţial de trei puteri nucleare: Federaţia Rusă, Regatul Unit şi Statele Unite. 

China şi Franţa au dat asigurări individuale, semnând documente separate.

Printre participanţii la Memorandumul de la Budapesta a fost şi ambasadorul american în Ungaria, Donald M. Blinken (1925-2022), tatăl actualului Secretar de Stat american, Antony Blinken. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici