BIOGRAFIE: Kelemen Hunor, noul preşedinte al UDMR - jurnalist, deputat şi ministru al Culturii

Kelemen Hunor, cel care preia de la Marko Bela funcţia de preşedinte al UDMR, este ministrul Culturii în Guvernul Boc şi deputat la al treilea mandat, el fiind, până în 1997, şi redactor la emisiunea în limba maghiară a Radio Cluj.

602 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Kelemen Hunor, noul preşedinte al UDMR - jurnalist, deputat şi ministru al Culturii

BIOGRAFIE: Kelemen Hunor, noul preşedinte al UDMR - jurnalist, deputat şi ministru al Culturii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor s-a născut la 18 octombrie 1967, în comuna Cârţa (judeţul Harghita). El este necăsătorit.

Noul preşedinte al UDMR a absolvit, în 1993, Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj, Facultatea de medicină veterinară, iar, în anul 1998, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de filosofie.

În perioada 1990 - 1997 a fost redactor la Radio Cluj, emisiunea în limba maghiară, iar între anii 1993 şi 1997 a fost redactor la revista culturală "KORUNK".

Kelemen Hunor este la al treilea mandat consecutiv de deputat de Harghita.

Acesta a îndeplinit funcţia de preşedinte în Consiliului de Coordonare al UDMR în perioada 1999 - 2007, iar din anul 2007 a fost ales preşedinte executiv al Uniunii.

Kelemen Hunor a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii în perioada 1997-2000, iar din decembrie 2009 este ministru al Culturii în Guvernul Boc.

El a participat la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie 2009, când a obţinut 3,83 la sută din voturile valabil exprimate.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din noiembrie 2010, Kelemen Hunor deţine o cotă parte dintr-un teren de 292 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, o cotă parte dintr-o casă de 100 de metri pătraţi în acelaşi oraş, ambele dobândite în 2010 prin cumpărare, precum şi un cont bancar de 27.000 de lei.

Potrivit CV-ului său, Kelemen Hunor a publicat două volume de poezii şi un roman şi are peste 100 de articole publicate în diferite reviste.

De asemenea, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1995, cu Premiul Litea-Budapesta, în 1996.

În anul 2000 a primit Ordinul Steaua României în grad de Comandor, iar în 2008 Ordinul Crucea Mijlocie al Republicii Ungare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici