Blocajele din sistemul cardurilor de sănătate. Cristian Buşoi spune că sunt bani europeni pentru modernizare

Europarlamentarul Cristian Buşoi cere Ministerul Sănătăţii şi Casei Naţională de Asigurări de Sănătate să demareze urgent procedurile de modernizare a sistemului informatic pe bani europeni, dar şi procedurile pentru asigurarea mentenanţei.

159 afișări
Imaginea articolului Blocajele din sistemul cardurilor de sănătate. Cristian Buşoi spune că sunt bani europeni pentru modernizare

Blocajele din sistemul cardurilor de sănătate. Cristian Buşoi spune că sunt bani europeni pentru modernizare

„Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate din România, iar nefuncţionarea sau funcţionarea defectuoasă dă mari bătăi de cap pacienţilor, medicilor de familie, spitalelor, laboratoarelor şi tuturor celorlalţi furnizori de sănătate”, a remarcat europarlamentarul, într-un mesaj pe Facebook în care spune că pacienţii au probleme privind verificarea calităţii lor de asigurat, esenţială pentru a-şi primi serviciile medicale gratuit, în timp ce medicii nu pot raporta către CNAS serviciile medicale oferite, pentru a-şi putea deconta cheltuielile.

În condiţiile în care ambele categorii au de suferit, Buşoi a indicat Ministerului şi CNAS că pot demara urgent proiectele cu finanţare europeană pentru modernizarea PIAS, dar şi digitalizarea biletelor de trimitere şi a concediilor medicale.

„Sunt bani europeni care pot moderniza informatizarea sistemului nostru de sănătate, fără să cheltuim aproape niciun leu din banii asiguraţilor şi ai bugetului naţional.

De asemenea, solicit demararea imediată a procedurilor pentru asigurarea mentenanţei pentru acele sisteme care nu sunt acoperite de acest serviciu, multe dintre ele proiecte finanţate cu bani europeni, pentru care am muncit la implementare în perioada în care am condus CNAS: dosarul electronic, reţeta electronică, cardul electronic de sănătate.

Pacienţii şi medicii nu trebuie să suporte consecinţele faptului că PIAS nu funcţionează aşa cum ar trebui. Medicii trebuie să primească o soluţie prin care problema lor să fie rezolvată. Această soluţie trebuie să fie cât mai simplă, să nu îi încarce din punct de vedere birocratic şi administrativ.

În acelaşi timp, până la rezolvarea acestor probleme, CNAS şi Ministerul Sănătăţii trebuie să comunice mai bine şi să ofere medicilor răspunsuri la problemele pe care aceştia le semnalează. Furnizorii de servicii de sănătate trebuie să fie informaţi, să primească răspunsuri la întrebările pe care le au, ca să îşi poată exercita aşa cum trebuie profesia şi pentru ca, în final, să nu aibă de suferit nici pacienţii, care au nevoie de servicii medicale prompte şi de calitate", a transmis Buşoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici