BNR declină invitaţia în Parlament. Suciu: Până să meargă guvernatorul la comisii, Zamfir să răspundă la acuzaţia de abuz în serviciu/ Zamfir, reacţie la acuzaţia lui Suciu: N-am semnat nicio hârtie ca preşedinte al Comisiei de buget

Preşedintele Comisiei economice a Senatului Daniel Zamfir a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a semnat nicio invitaţie, în calitate de şef al Comisiei pentru buget, după ce Dan Suciu a acuzat că acesta a comis abuz în serviciu pentru că nu a respectat procedura de convocare a guvernatorului BNR.

11162 afișări
Imaginea articolului BNR declină invitaţia în Parlament. Suciu: Până să meargă guvernatorul la comisii, Zamfir să răspundă la acuzaţia de abuz în serviciu/ Zamfir, reacţie la acuzaţia lui Suciu: N-am semnat nicio hârtie ca preşedinte al Comisiei de buget

BNR declină invitaţia în Parlament. Suciu: Până să meargă guvernatorul la comisii, Zamfir să răspundă la acuzaţia de abuz în serviciu

„Eu nu am semnat nicio hârtie ca preşedinte al Comisiei, ceea ce încearcă să inducă domnul Isărescu acolo, n-am semnat nicio hârtie a Comisiei de buget-finanţe. Mi se par jalnice metodele astea. De la înălţimea funcţiei de guvernator să te cobori la asemenea tertipuri jalnice să încerci să eviţi o audiere firească. Guvernatorul României practic de ani de zile nu a răspuns unor întrebări legitime ale Parlamentului", a declarat senatorul ALDE Daniel Zamfir, luni, pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că o singură hârtie a fost trimisă către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prin care acesta a fost invitat la audiere în şedinţa comună de marţi a Comisiilor economică şi buget-finanţe ale Senatului.

Zamfir a mai explicat că Mugur Isărescu a refuzat şi anul trecut să vină la Comisia parlamentară pentru a discuta despre raportul anual al instituţiei, guvernatorul Băncii Naţionale a României invocând ca motiv contextul politic.

„I-am şi scris în adresa aceasta ce vreau să discutăm pentru că la sfârşitul anului trecut mi-a spus că nu e potrivit să vină din cauza contextului politic. Voiam să discut acel raport anual pe care BNR îl prezintă. Acolo chiar BNR atrăgea atenţia asupra faptului că România este cea mai scăzută intermediere financiară în Europa şi că băncile au o politică greşită, în sensul că schimbă profituri mari cu bani puţini şi că premisele sunt sumbre. Era un motiv să dicutăm cu guvernatorul", a explicat Daniel Zamfir.

Reacţia liderului senatorilor ALDE vine după ce purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, pentru MEDIAFAX că guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă va participa sau nu la şedinţa de marţi a comisiilor economică şi buget-finanţe, la invitaţia senatorului Daniel Zamfir şi că acesta trebuie să răspundă acuzaţiilor de abuz în serviciu.

„Încă nu este o decizie. Dar invitaţia care a venit la BNR este semnată de dl Zamfir în calitate de preşedinte al Comsiei Economice, iar din partea Comisie Finanţe Bănci este aceeaşi semnătură, a dlui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care ocupă direct de BNR. Aşa că pană să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui că răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spaţiul public dl Zamfir acuză BNR de o aşa zisă manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitaţiei, şi să nu se creeze aşteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar şi onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie", a spus Dan Suciu.

În urmă cu două săptămâni, senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR.

Senatorul a prezentat, într-o conferinţă de presă, o serie de documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei, începută în 2008 şi încheiate în 2011. Parlamentarul a mai solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) să oprescă mecanismul artificial de calculare a ROBOR.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă se va prezenta sau nu marţi la comisiile parlamentare, la invitaţia senatorului Daniel Zamfir, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu, care spune că senatorul Zamfir trebuie să răspundă acuzaţiilor de abuz în serviciu.

„Încă nu este o decizie. Dar invitaţia care a venit la BNR este semnată de dl Zamfir în calitate de preşedinte al Comsiei Economice, iar din partea Comisie Finanţe Bănci este aceeaşi semnătură, a dlui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care ocupă direct de BNR. Aşa că pană să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui că răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spaţiul public dl Zamfir acuză BNR de o aşa zisă manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitaţiei, şi să nu se creeze aşteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar şi onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie”, a spus Dan Suciu.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei, începută în 2008 şi încheiate în 2011. Parlamentarul a mai solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) să oprescă mecanismul artificial de calculare a ROBOR.

Oficialii BNR au apreciat acuzaţiile aduse de către senatorul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea ca fiind fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare, şi că nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei.

Senatorul Florin Cîţu a declarat săptămâna trecută că invitaţia lansată de Daniel Zamfir guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, nu este oficială, nerespectând Regulamentul Senatului. "Domnule guvernator Mugur Isărescu, eu senatorul Florin Cîţu, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, vă anunţ că invitaţia pe care v-o face domnul inginer Zamfir, specialist ocazional în finanţe şi bănci, pe la toate televiziunile pe unde se duce, nu este oficială pentru că nu respectă regulamentul Senatului. Nu toate ideile domnului inginer Zamfir se materializează automat în demeresuri oficiale. Doar cele care sunt propuse spre aprobare membrilor comisiei şi apoi votate de membrii comisiei", a transmis Florin Cîţu. "Cum nu este cazul acestei invitaţii, puteţi să o ignoraţi şi să consideraţi că a făcut un abuz în serviciu", a adăugat senatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici