Boc, despre proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor: Nu e un subiect uşor, sperăm ca şi opoziţia să aibă contribuţii

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat marţi că proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor "nu este un subiect uşor", că acesta se discută de peste şase luni în coaliţie şi speră ca şi opoziţia să-şi aducă contribuţia necesară la rezolvarea acestei probleme "care ţine de România".

387 afișări
Imaginea articolului Boc, despre proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor: Nu e un subiect uşor, sperăm ca şi opoziţia să aibă contribuţii

Boc, despre proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor: Nu e un subiect uşor, sperăm ca şi opoziţia să aibă contribuţii (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Boc a fost întrebat dacă au existat tensiuni în şedinţa de marţi a coaliţiei pe tema proiectului de lege privind restituirea proprietăţilor.

"Subiectul acesta se discută de peste şase luni în coaliţie, nu este un subiect care să fie unul uşor, de aceea el va mai avea şi multe alte discuţii politice în Parlament, sperăm ca şi opoziţia să-şi aducă contribuţia necesară la rezolvarea acestei probleme care ţine de România, nu doar de coaliţie, pentru că, potrivit Curţii Europene a Drepturilor Omului, trebuie ca până în 15 iulie proiectul să afie adoptat de către Parlament", a răspuns Boc.

El a evitat să precizeze dacă în coaliţie s-a ajuns la un acord pe tema acestui proiect. "Punctele de vedere au fost exprimate, urmând ca Guvernul să le sintetizeze", a adăugat Emil Boc.

Liderul PDL a mai spus că Guvernul urmează să discute acest proiect de lege săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare şi după aceea să-l trimită spre aprobare Parlamentului. "Guvernul urmează ca în săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare să fie discutat în Guvern proiectul de lege, după care decizia finală va aparţine Parlamentului", a mai spus Emil Boc.

El a făcut aceste precizări înainte de şedinţa BPN al PDL.

Guvernul vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibiliatate restituirii în natură.

De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Vineri, premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, la Guvern, cu ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, şi cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru noi discuţii despre proiectul care limitează despăgubirile pentru imobilele naţionalizate, înainte ca documentul să fie aprobat de Executiv.

Proiectul ar putea fi aprobat în şedinţa de săptămâna aceasta a Guvernului şi transmis Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgenţă, au declarat surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici