Video BOOKFEST 2018 | Klaus Iohannis: În România, o gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziţia de cărţi

Preşedintele Klaus Iohannis a tăiat panglica inaugurală a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, la eveniment fiind prezenţi ambasadorii SUA, Germaniei şi Israelului, dar şi ministrul Culturii, George Ivaşcu.

321 afișări

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Bookfest, că în România se alocă sub 1% din buget pentru achiziţia de cărţi, motiv pentru care e nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte.

"România a cunoscut o lungă perioadă în care nu aveam acces liber la cărţi, iar dezbaterea de idei era condamnată la clandestinitate. Astăzi, când ne uităm în jur şi vedem standurile atât de multor edituri, nu putem să nu fim recunoscători tuturor celor care se dedică apărării şi difuzării cuvântului scris, pentru că ştim cât de preţioasă este libertatea de expresie. (...)Suntem, aşadar, datori să apărăm dreptul la exprimare şi, în egală măsură, să înţelegem responsabilitatea care decurge din asumarea libertăţii cuvântului. Rolul târgurilor de carte este esenţial în promovarea cititului şi a accesului la carte, două elemente fundamentale în lupta pentru reducerea gradului de analfabetism funcţional, tot mai larg răspândit la noi", a declafrat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a atras atenţia asupra interesul redus pentru achiziţia de cărţi în România.

"Numeroase studii arată că rezultatele şcolare ale elevilor sunt determinate de resursele educaţionale disponibile acasă, iar în România o gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziţia de cărţi. De aceea, avem nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte, să încurajeze lectura, să sprijine exprimarea creativă a autorilor români şi să modernizeze infrastructura publică dedicată cărţii. Toate acestea pot contribui la creşterea gradului de cultură a românilor şi la dezvoltarea nivelului general de educaţie. Impactul unor astfel de politici publice se va resimţi în mod direct în evoluţia economică, socială şi democratică a ţării noastre", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a tăiat panglica inaugurală a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, la eveniment fiind prezenţi ambasadorii SUA, Germaniei şi Israelului, dar şi ministrul Culturii, George Ivaşcu.

Cea de-a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care are loc de miercuri până duminică în Bucureşti, aduce în faţa publicului o ofertă de evenimente şi volume care merge de la carte pentru copii şi omagii dedicate regelui Mihai până la noi apariţii semnate de autori celebri.

Editorii se strâng la Bookfest începând de miercuri, în pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo. Intrarea este liberă. Organizatorii încă nu au anunţat programul evenimentelor, dar comunicatele de presă ale editurilor arată că va fi o ediţie încărcată de lansări şi evenimente dedicate copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici