Borbely: Rezultatele, scontate. A fost perioadă dificilă, dar am arătat că suntem comunitate puternică

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, spune că rezultatele indicate de exit-poll-uri sunt "scontate", atât în ceea ce priveşte primii clasaţi, cât şi candidatul Uniunii, el mulţumindu-le maghiarilor care au arătat că sunt o comunitate puternică, una care merită luată în seamă.

105 afișări
Imaginea articolului Borbely: Rezultatele, scontate. A fost perioadă dificilă, dar am arătat că suntem comunitate puternică

Laszlo Borbely (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, duminică seară, după anunţarea rezultatelor primelor exit-poll-uri, că acestea sunt "rezultate scontate", atât în ceea ce priveşte primii clasaţi, cât şi candidatul Uniunii.

"După părerea mea, sunt rezultate scontate în ceea ce priveşte primii doi clasaţi, cât şi voturile primite de candidatul nostru, Kelemen Hunor. Am arătat din nou, deşi a fost o perioadă dificilă, pentru că, din păcate, deocamdată se pare că, atunci când lumea se duce la vot, ţine cont de etnia acelui candidat (...) că această comunitate este puternică, că îi avem pe maghiari lângă noi şi ne-au votat. Evident, acel procent puţin mai mic la prezenţa la vot din partea maghiarilor, faţă de, să zicem, populaţia majoritară - pentru că putem avea deja o estimare în acest sens - a fost aceeaşi reacţie ca în 2009: ştiu că, din păcate, nu vom accede în turul doi şi atunci probabil unii din ei au zis că nu este o asemenea competiţie cum e la alegerile parlamentare", a declarat Borbely.

El le-a mulţumit public maghiarilor care prin votul lor au arătat că sunt o comunitate "care merită luată în seamă" şi l-au votat pe Kelemen Hunor, care "a fost şi este un candidat care ar fi un preşedinte bun al României", deşi a existat şi un al doilea candidat maghiar în această cursă electorală.

"Vrem să le mulţumim tuturor alegătorilor care au venit la vot şi au votat din nou pentru a dovedi că suntem o comunitate care trebuie luată în seamă, Kelemen Hunor a fost şi este un candidat care ar fi un preşedinte bun al României şi cred că am demonstrat că, chiar dacă au fost, repet, unele impedimente, chiar a fost un contracandidat din partea maghiarilor, votanţii sunt înţelepţi. Şi, aşa cum în 2012 ne-au dat încrederea şi la alegerile locale şi la cele parlamentare, au votat pentru o comunitate puternică, pentru scopuri, de fapt, pe care le-am formulat încă din 1990", a spus Borbely.

Întrebat despre problema secţiilor din străinătate, el a arătat că, din informaţiile sale, "a fost un apetit mai mare pentru vot", deşi n-au fost mai puţine secţii de vot decât până acum, şi că MAE şi cei care se ocupă de organizarea alegerilor ar trebui să facă o analiză şi eventual în turul al doi leasă fie mai multe, pentru ca toţi cei care vor să voteze să aibă această posibilitate.

"E foarte dificil să estimezi, atunci când ştim că şi în Spania, mai ales, şi în Italia sunt aproape câte un milion de cetăţeni din România, care lucrează acolo. E foarte dificil să estimezi câţi vor merge la vot. Eu cred că trebuie MAE, cei care se ocupă de organizarea alegerilor, să analizeze această problemă, trebuie să le dai posibilitatea cetăţenilor să voteze şi eventual în turul doi să fie mai multe secţii de vot. Deci eu cred că trebuie dată această posibilitate celor care vor să voteze şi sunt în străinătate", a conchis el.

Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, ar fi obţinut, conform exit-poll-urilor, între 3,5 şi 4,3 la sută din voturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici