Botiş discută cu parlamentarii PDL despre concediul maternal

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, discută, marţi, la ora transmiterii acestei ştiri, cu parlamentarii PDL despre propunerea sa privind reducerea duratei concediului de maternitate la un an.

27 afișări
Imaginea articolului Botiş discută cu parlamentarii PDL despre concediul maternal

Botiş discută cu parlamentarii PDL despre concediul maternal (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Întâlnirea are loc după ce liderii UDMR, dar şi parlamentari ai PDL au contestat propunerea făcută de Botiş privind reducerea de la 2 ani la 1 an duratei concediului de maternitate.

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Uniunea nu este de acord cu reducerea la jumătate a duratei concediului maternal şi va solicita, joi, în coaliţie, într-o reuniune programată înaintea şedinţei de guvern, identificarea unor variante alternative.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu susţine propunerea de reducere a perioadei concediului de creştere a copilului, precizând că şi în BPN al partidului au fost reprezentanţi ai PDL care au avut acest punct de vedere.

Barbu, care este preşedintele Organizaţiei de Femei a partidului, a precizat că la şedinţa BPN al PDL de luni a avut loc "o primă discuţie în care ministrul Botiş nu a fost mandatat să facă niciun fel de reduceri, ci BPN l-a mandatat pe acesta să vină să discute cu grupurile parlamentare şi cu reprezentantele organizaţiei de femei", pentru a vedea care sunt soluţiile.

Liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, marţi, că, dacă propunerea PDL privind pachetul de asistenţă pentru mame nu întruneşte şi aprobarea UDMR, se va găsi o soluţie în cadrul coaliţiei de guvernare, de comun acord şi acceptată.

"Deocamdată este o discuţie, o propunere a PDL în pachetul pe care-l vrem noi în modalitate de asigurare a unei asistenţe sociale generale, a unor protecţii pentru mamă şi copil. Sigur că într-o coaliţie se discută cu partenerii de coaliţie şi dacă propunerea noastră nu întruneşte şi aprobarea UDMR, vom găsi o soluţie de comun acord, acceptată", a precizat, pentru MEDIAFAX, Mircea Toader.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, că, după doi ani de concediu maternal, există riscul de profesionalizării femeilor, ea precizând că statisticile relevă dorinţa mamelor de a reveni la serviciu în general după şase luni de la naştere.

BPN al PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.

"Ministrul Muncii are sprijinul nostru pentru varianta propusă de dânsul, această variantă prevede păstrarea sumelor pentru care se dă ajutorul pentru mame, timp de 12 luni, adică minim 600 de lei, nu mai mult de 3.400 de lei, în cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni", a declarat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, după şedinţa BPN al PDL.

Botiş a declarat, luni, că susţine reducerea la 12 luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi acordarea unui stimulent pentru revenirea la muncă, pentru că în ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani.

Ministerul Muncii propune ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie de 12 luni, în cuantumul prevăzut de lege în prezent, între 600 şi 3.400 de lei, iar în fiecare lună, începând cu luna a şaptea, să se acorde un stimulent de întoarcere la locul de muncă de 500 de lei net lunar, până la împlinirea perioadei de 24 de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici