Bugetul Ministerului pentru românii de pretutindeni - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Comisiile reunite pentru românii de pretutindeni au avizat, luni, favorabil bugetul pe 2019 pentru ministerul pentru Românii de pretutindeni. Natalia Intotero a punctat că ministerul are alocată suma de 28,885 milioane de lei, cu 14, 28% mai mult faţă de anul trecut.

162 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului pentru românii de pretutindeni - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul Ministerului pentru românii de pretutindeni - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Comisiile reunite pentru românii de pretutindeni ale Camerei Deputaţilor şi Senat au avizat bugetul ministerul pentru Românii de pretutindeni. cu 12 voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”. Avizul dat de comisiile de specialitate este consultativ.

Natalia Intotero a declarat că ministerul pentru Românii de pretutindeni are alocată suma de 28.885.000 lei de la bugetul de stat pe 2019.

„Total buget pe 2019 la ministerul pentru Românii de pretutindeni este de 28.885.000 lei, faţă de bugetul pe 2018 este o creştere cu 14,28%, din care titlu cheltuieli de personal 9 908 000 lei, o creştere cu aproxamitiv 17,78% datorită faptului că şi salariile au crescut. De asemenea, bunuri şi servicii 2.862.000 lei, transferul către instituţii publice, aici, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, 4.400 lei, o creştere cu 13,3%. Titlul alte cheltuieli - sprijinirea activităţilor românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative a acestora 11.665.000 lei, sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate 50.000 lei. (...) Spre deosebire de anul trecut, s-a modificat titlul de finanţare care a fost dat anul trecut în consultare publică. Avem două sesiuni de finanţare.De ce două sesiuni de finanţare. Am rămas de anul trecut cu o sumă necheltuită - economiilor sau datorită unor aspecte de ordin contabil din partea mediului asociativ, pentru că nu au adus toate documentele justificative pe ultima lună, respectiv decembrie, astfel că pentru o mai bună cheltuială a sumelor aferente mergem pe două etape, cu două sesiuni de finanţare, urmând ca la a doua sesiune de finanţare, în funcţie de execuţia bugetară, să vedem şi posibilitatea de a solicita sume suplimentare la buget”, a declarat ministrul pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero.

Potrivit ministrului pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero, ca element de noutate faţă de liniile tradiţionale de finanţare a educaţiei, cultură, spiritualitate şi tradiţie, mass-media în lb. română, în 2019, în primele 6 luni, ministerul întreprinde activităţi dedicate preşedinţiei României la Consiliul UE, prin intermediul cărora mediul asociativ urmăreşte să promoveze ţara noatră la nivel european.

"Cea mai mare solicitare până în momentul de faţă, avem achiziţie de costume populare şi de ie românească", a afirmat ministrul pentru Românii de pretutindeni

Natalia Intotero a adăugat că anul trecut au fost achiziţonate 56 de costume pentru suma de 70.000 lei, iar pentru anul în curs ministerul intenţionează să crească suma.

Conducerea Parlamentului a aprobat, sâmbătă, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019. Amendamentele au fost depuse până luni, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri.

Potrivit programului de dezbatere şi adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentarii au putut depune amendamente până luni, la ora 12.00, urmând ca până la ora 14.00 acestea să fie centralizate.

Comisiile de specialitate din Parlament au început să da avize luni, de la ora 15.00.

Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici