Bursele europene au deschis în scădere, din cauza temerilor privind situaţia din Asia

Bursele europene au deschis luni în scădere, temerile privind situaţia economică globală fiind accentuate de anunţarea morţii liderului nord-coreean Kim Jong-il, care ar putea genera instabilitate în Asia de nord-est, iar pesimismul investitorilor a fost accentuat şi de avertismentele Fitch.

89 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au deschis în scădere, din cauza temerilor privind situaţia din Asia

Bursele europene au deschis în scădere, din cauza temerilor privind situaţia din Asia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele FTSEurofirst 300, al celor mai importante acţiuni europene, a coborât cu 0,4% până la ora 8:05 GMT (10:05 ora României), după ce a închis vineri în scădere cu 0,5% din cauza zvonurilor privind iminenţa reducerii ratingurior unor state.

Acţiunile petroliere, care cresc puternic în perioade de expansiune economică, au înregistrat pierderi importante luni dimineaţă în Europa, indicele sectorului debutând în scădere cu 0,8%.

"E o piaţă a speculatorilor, nu se văd investiţii pe termen lung, Cred că urmează o săptămână slabă, cu volume foarte reduse. Toată lumea vorbeşte despre situaţia incertă din Coreea de Nord, iar Fitch a avut nişte formulări destul de dure în comunicat (transmis vineri seara - n.r.). Se pare că Europa nu va rezolva nimic până când nu se va regăsi la marginea prăpastiei", comentează un analist londonez.

Fitch a avertizat vineri că ar putea retrograda Franţa şi alte şase state din zona euro, inclusiv Italia, Spania şi Belgia, deoarece consideră că adoptarea unei soluţii comprehensive pentru criza datoriilor de stat a devenit "inaccesibilă din punct de vedere tehnic şi politic".

Bursele asiatice au coborât puternic luni, din cauza temerilor privind instabilitatea din Asia de nord-est în urma morţii liderului nord-coreean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici