Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Parlamentul nu e o multinaţională. Trebuie o reglementare strictă a instituţiilor de forţă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, în cadrul unui discurs susţinut în faţa colegilor său, că ''Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale'', iar parlamentarii trebuie să controleze activ instituţiile de forţă.

2001 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Parlamentul nu e o multinaţională. Trebuie o reglementare strictă a instituţiilor de forţă

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Parlamentul nu e o multinaţională. Trebuie o reglementare strictă a instituţiilor de forţă

Preşedintele Senatului a declarat că Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de principal legiuitor şi de simplificare a cadrului legislativ.

''Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale. Parlamentarii nu au şefi şi nu au mandat imperativ. Parlamentarii răspund doar în faţa românilor. Trebuie ieşit din acea logică a cantităţii, o logică regretabilă, conform căreia parlamentarul este eficient doar dacă propune şi votează cât mai multe legi. Din contră, problema este că avem prea multe legi neclare. Trebuie să realizăm un proces de simplificare a cadrului legislativ'', a subliniat preşedintele Senatului.

Potrivit acestuia, adoptarea legilor este atributul Parlamentului, nu al Guvernului.

''Sper să nu mai avem situaţii cum sunt cele în care Guvernul modifică în ascuns şi peste noapte legi esenţiale în orice democraţie, cum a fost cazul Codurilor. Dacă apar aceste situaţii, Parlamentul trebuie să cenzureze Guvernul. Parlamentul adoptă legile, fie că vorbim despre domeniul economic, social sau cel al justiţiei. Guvernul şi celelalte instituţii ale statului pun în aplicare aceste legi. Este un principiul de bază al democraţiei, pe care am impresia că mulţi l-au scăpat din vedere în ultimii ani'', a afirmat Tăriceanu.

El a militat şi pentru exercitarea de Parlament a unui rol activ de control al instituţiilor de forţă.

''Conducerile acestor instituţii nu sunt alese democratic, după cum ştiţi, şi funcţionarea lor este, de multe ori prin natura rolului pe care şi-l asumă, netransparentă. Este o vorbă pe care o cunoaşteţi: puterea corupe, iar puterea absolută, corupe absolut. Am văzut în ultimii ani cum unele instituţii de forţă au acţionat ca şi cum puterea lor nu are limite. Trebuie să constat din păcate şi un rol decorativ în ultimii 4 ani al unor comisii parlamentare de control al instituţiilor de forţă. Acest lucru trebuie să se schimbe, iar Parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-şi exercita rolul pe care îl are. Inclusiv din punct de vedere legislativ, Parlamentul trebuie să îşi asume reglementarea mai strictă a activităţii acestor instituţii şi scoaterea la lumină a unor activităţi pe care acestea le desfăşoară. Inclusiv prin legi cum este cea privind înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor. Cred că este momentul ca instituţiile din România să asculte de votul românilor dat pe 11 decembrie, în loc să le asculte convorbirile telefonice. Ar fi un semn că România merge pe drumul cel bun'', le-a mai spus Tăriceanu colegilor săi.

El a apreciat că Guvernul trebuie să fie unul politic, ales prin votul parlamentarilor şi respectând voinţa poporului exprimată de la alegeri.

''Este momentul în care decidem dacă România este un stat suveran, în care deciziile importante se iau în ţară de cei pe care românii îi aleg. Sau dacă este un stat de mâna doua, în care deciziile sunt dictate de alţii şi executate de oameni numiţi şi nu aleşi'', a conchis preşedintele Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici