Cât de eficiente sunt notele SRI şi unde ajung ele, din explicaţiile vicepremierului Vasile Dâncu

Vicepremierul Vasile Dîncu a explicat ce se întâmplă concret cu notele pe care le primeşte de la SRI, pentru a înţelege situaţia în cazul celor 500 de note trimise de SRI autorităţilor publice centrale şi locale, în scandalului Hexi Pharma, timp de 5 ani de zile şi rămase fără urmări.

2385 afișări
Imaginea articolului Cât de eficiente sunt notele SRI şi unde ajung ele, din explicaţiile vicepremierului Vasile Dâncu

Dîncu: Primim 2-3 note pe zi de la SRI legate de corupţia din sistem, trebuie un proiect executiv (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

„Ele vin printr-un curier special. Toate notele respective eu le apostilez cu faptul că le-am văzut. E un gest de onestitate. Pentru că le-am citit, îmi pun semnătura că le-am citit. Sunt retrase apoi la biroul de documente secrete sau se întorc.., asta nu ştiu, nu e problema mea. Fiecare din aceste note, care cuprinde semnale despre disfunctionalitati, eu notez lucrurile şi discut cu departamentul care se ocupă de zona respectivă şi cer să mi se facă o analiză pe acest punct”, a explicat vicepremierul Vasile Dîncu, într-un interviu acordat Digi24.

Întrebat dacă a primit note şi despre sistemul de sănătate şi dezinfectanţi, vicepremierul a negat şi a spus că nu, pentru că problema nu e în zona administraţiei publice. „Probabil note despre faptul că anumite lucrări care se execută şi în domeniul sănătăţii sunt în întârziere sau proiecte de fonduri europene care întârzie şi cauzele lor, probabil că am primit. Dar nu-mi aduc aminte să fi primit note pe zona sănătăţii, pentru că nu este zona mea de competenţă. De regulă se trimit pe competenţe”, a completat vicepremierul.

El a mai spus că problema notelor de la SRI e că aceste note au întotdeauna mai mulţi beneficiari. "Noi primim în fiecare zi cel puţin două-trei informări legate de administraţie, de ce se întâmplă disfuncţional în sistem, de corupţia din sistem. De fiecare dată, însă, aceste note au menţiuni la cine a mai fost trimisă nota respectivă, pentru că nu e un singur beneficiar al notei, sunt mai mulţi beneficiari", a spus vicepremierul Vasile Dîncu.

Întrebat dacă nu există o reglementare care să spună ce ar trebui să se întâmple în cazul unei asemenea note SRI şi cine ar trebui să acţioneze, vicepremierul a spus că nu există cadru legislativ pentru aceasta, dar ar trebui să existe, pentru a nu se ajunge la o nouă situaţie de genul interceptărilor pe care SRI nu are dreptul să le facă.

„Cred că ar trebui să ne gândim în ce măsură informările ar trebui transformate într-un proiect executiv. Cred că trebuie discutat la nivelul CSAT şi la nivelul societăţii civile”, a opinat vicepremierul Dîncu.

El a arătat că aceste note variază, de la note externe legate de anumite realităţi strategice pentru România, legate de interesele României până la note privind disfuncţionalităţi din administraţie.

În urmă cu o săptămână, SRI a transmis că a trimis date despre calitatea îndoielnică a dezinfectanţilor Hexi Pharma tuturor miniştrilor Sănătăţii din perioada 2011-2016. În total, la autorităţile statului, printre care premieri şi Ministerul Public, au ajuns peste 500 de informări. Toate informaţiile se regăsesc în raportul pe care Serviciul Român de Informaţii l-a trimis Comsiei de Control a SRI din Parlament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici