Cătălin Ivan: Dacă Marea Britanie frânează accesul pe piaţa muncii, cerem sancţiuni dure în PE

Liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a declarat, joi, că reprezentanţii social-democraţilor români în PE vor cere sancţiuni dure împotriva Marii Britanii dacă acest stat va introduce măsuri suplimentare prin care să frâneze accesul pe piaţa muncii a românilor şi bulgarilor.

353 afișări
Imaginea articolului Cătălin Ivan: Dacă Marea Britanie frânează accesul pe piaţa muncii, cerem sancţiuni dure în PE

Cătălin Ivan: Dacă Marea Britanie frânează accesul pe piaţa muncii, cerem sancţiuni dure în PE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Vom urmări cu atenţie dacă vor exista măsuri noi introduse de Guvernul Marii Britanii pe piaţa forţei de muncă care să îngreuneze accesul muncitorilor din Europa de Est şi le vom taxa în Parlamentul European şi vom interpela Comisia Europeană. Orice altă măsură introdusă din 2014 reprezintă o încălcare a tratatelor şi plasează Marea Britanie în afara Uniunii Europene", a spus Ivan.

El a spus că introducerea unor astfel de măsuri suplimentare de la 1 ianuarie 2014 va conduce la o reacţie dură în Parlamentul European din partea reprezentanţilor PSD în PE.

"Deocamdată sancţionăm intenţii, pentru că în Marea Britanie se vorbeşte despre intenţia de a introduce anumite măsuri în plus. Au înţeles că în 2014 trebuie să ridice orice restricţie pe piaţa muncii pentru muncitorii din România şi Bulgaria. Deci, asta se va întâmpla de la 1 ianuarie. Dacă vor introduce măsuri suplimentare care să frâneze accesul pe piaţa muncii din Marea Britanie, atunci vom reacţiona foarte dur, nu doar prin scrisori şi prin interpelări", a precizat Ivan.

El a menţionat că există în acest sens pârghiile necesare la nivelul Parlamentului European, dar şi al Comisiei Europene, instituţie care veghează la respectarea tratatelor în vigoare.

"Sunt măsuri pe care putem să le luăm în perioada următoare. Orice încălcare a Tratatului duce la măsuri de infrigement din partea Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că, dacă un stat membru nu respectă angajamentele luate faţă de Uniunea Europeană, plăteşte în diferite moduri. Sunt mai multe tipuri de sancţiuni. Niciun stat membru care încalcă regulile şi Tratatele Uniunii Europene nu rămâne nesancţionat", a spus Ivan.

Declaraţii lui Ivan sunt o replică la anunţul ministrului britanic de Interne, Theresa May, care a anunţat, potrivit BBC News online, că le va spune omologilor săi în cadrul reuniunii de joi, la Bruxelles, că Londra doreşte să schimbe regulile în domeniul liberei circulaţii a persoanelor în UE, în contextul anulării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor la 1 ianuarie.

"Românii în Marea Britanie sunt subiectul unui atac permanent din partea mass-media, dar şi din partea politicienilor, şi nu doar din partea politicienilor eurosceptici sau extremişti, ba chiar şi din partea celor aflaţi acum la guvernare, a conservatorilor, chiar şi pirmul-ministru, domnul Cameron, a avut în nenumărate rânduri declaraţii împotriva imigranţilor în Marea Britanie şi împotriva celor care vin să caute un loc de muncă", a spus Ivan.

Eurodeputatul PSD a menţionat şi faptul că ministrul pentru Universităţi şi Ştiinţe din Marea Britanie a anunţat că va introduce controale suplimentare pentru studenţii români şi bulgari care doresc să ia un credit pentru a-şi finanţa educaţia în Marea Britanie.

"Prin urmare, nu doar mass-media şi Daily Express este vârful de lance în această campanie de denigrare a românilor, nu numai mass-media se ocupă de acest subeict, ci şi chiar politicieni aflaţi la guvernare, din dorinţa de a câştiga câteva voturi în plus în Marea Britanie", a spus Ivan.

El a precizat că europarlametarii social-democraţi români au avut două interpelări adresate primului-ministru britanic, prima în care se vorbea despre faptul că acesta trebuie să ia apărarea românilor şi a muncitorilor din Marea Britanie pentru că trebuie să restecte tratatele aflate în vigoare, iar a doua în care i se atrăgea atenţia primului-ministru şi ministrului învăţământului superior şi ştiinţelor asupra faptului că ceea ce se întâmplă în Marea Britanie este o campanie dusă împotriva românilor şi bulgarilor, ceea ce echivalează cu discriminarea.

Ivan a mai spus că europarlamentarii social-democraţi români au avut şi o corespondenţă cu Daily Express prin care au răspuns tuturor argumentelor lansate de aceştia împotriva imigraţiei românilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici