Cătălin Predoiu, discuţii cu ambasadoarea Albaniei, despre migraţie, UE şi Casa Iorga din Saranda

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a dat asigurări ambasadoarei Albaniei, Enkeleda Mërkuri, că România va continua să susţină eforturile Albaniei, prin transfer de expertiză, know-how, sprijin pentru pregătirea resurselor umane, dar şi dezvoltarea de proiecte comune sub umbrela UE.

102 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu, discuţii cu ambasadoarea Albaniei, despre migraţie, UE şi Casa Iorga din Saranda

Predoiu, discuţii cu ambasadoarea Albaniei, despre migraţie, UE şi Casa Iorga din Saranda

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire cu ambasadoarea Enkeleda Mërkuri, pentru consolidarea cooperării româno-albaneze.

În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au evocat viziunile similare ale celor două părţi, pe teme de interes la nivel regional şi european, plecând de la legăturile istorice şi tradiţionale.

Oficialul român a subliniat relaţiile foarte bune care există între cele două ministere, la nivel politic şi tehnic, contactele active pe diferite subiecte de interes comun, exprimând interesul pentru intensificarea cooperării poliţieneşti, schimbului de date şi informaţii în vederea combaterii criminalităţii organizate, cu accent pe traficul de droguri. A subliniat că relaţiile româno-albaneze în domeniul afacerilor interne au înregistrat o dinamică ascendentă în ultima perioadă, cei doi miniştri având o întrevedere oficială în cadrul segmentului la nivel înalt al Comisiei ONU privind Stupefiantele (CND), organizat în perioada 14-15 martie 2024 la Viena.

Combaterea traficului de droguri reprezintă principala prioritate a MAI în acest moment, fiind lansate sute de operaţiuni pentru anihilarea reţelelor care pun în pericol, prin acţiunile lor, viitorul unei generaţii. Ministrul Predoiu a subliniat că subiectul, fiind un fenomen transnaţional, este extrem de sensibil şi la nivelul UE, fiind abordat în diferite formate, Preşedinţia belgiană lansând recent Alianţa Porturilor, iniţiativă prin care se încearcă intensificarea luptei împotriva traficului de droguri.

Ambasadoarea a mulţumit pentru cooperarea exemplară între cele două ministere, amintind faptul că Albania se află în plin proces de negociere pentru aderarea la UE şi solicitând sprijinul României pentru îndeplinirea criteriilor tehnice şi alinierea legislaţiei cu acquis-ul comunitar. A transmis aprecierea pentru susţinerea ţării noastre în parcursul european al Albaniei şi pentru interesul permanent de a promova stabilitea şi dezvoltarea în regiunea Balcanilor de Vest. A amintit, totodată, că România este un partener important în regiune, formatele de cooperare regională în care cele două state activează şi a subliniat necesitatea dezvoltării de noi oportunităţi şi sinergii prin intermediul acestor platforme. A exprimat satisfacţia pentru dezvoltarea afacerilor şi turismului, transmiţând aprecierea pentru menţinerea ritmului alert al dezvoltării relaţiilor bilaterale din ultima perioadă.

„Ministrul Predoiu a dat asigurări că ţara noastră va continua să susţină eforturile Albaniei, prin transfer de expertiză, know-how, sprijin pentru pregătirea resurselor umane, dar şi dezvoltarea de proiecte comune sub umbrela UE. A mai adăugat că un alt domeniu în care Albania poate fi parte a soluţiei la nivel european este combaterea migraţiei ilegale, un subiect care se regăseşte de manieră recurentă pe agenda europeană. Doamna ambasador a punctat că Albania are experienţa unei cooperări foarte bune cu Italia, Franţa, Olanda în acest domeniu şi a exprimat dorinţa de a intensifica cooperarea şi cu România, pe acest palier”, a transmis, duminică, Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Viceprim-ministrul Predoiu a amintit şi necesitatea finalizării demersurilor de restituire, către statul român, a Casei Iorga din Saranda şi a subliniat dorinţa autorităţilor române de a soluţiona, amiabil, această chestiune de interes pentru Romania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici