Cazanciuc, despre decizia Parlamentului în cazul lui Ponta: Este în acord cu Constituţia României

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri, întrebat cum se va reflecta în următorul raport MCV decizia Camerei Deputaţilor de respingere a solicitării DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta, că hotărârea Parlamentului este ”în acord cu actuala Constituţie a României”.

342 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc, despre decizia Parlamentului în cazul lui Ponta: Este în acord cu Constituţia României

Cazanciuc, despre decizia Parlamentului în cazul lui Ponta: Este în acord cu Constituţia României (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

”Decizia Parlamentului (în cazul premierului Victor Ponta -n.r.) este o decizie în acord cu actuala Constituţie a României. Dacă vom constata la un moment dat că aceste prevederi nu corespund practicii internaţionale, standardului internaţional în materie, nu împiedică nimeni România să modifice această Constituţie”, a spus ministrul Justiţiei, întrebat cum se va reflecta în raportul MCV decizia luată marţi de Camera Deputaţilor în cazul premierului Ponta.

Întrebat, de asemenea, dacă legea este egală pentru toată lumea, ministrul Justiţiei a spus că nu există ”o lege care să ne reglementeze viaţa de dimineaţa până seara”.

”Nu avem o lege care să ne reglementeze viaţa de dimineaţa până seara. Avem legi diferite pentru relaţii sociale diferite. Avem o lege care reglementează imunitatea parlamentarilor. Avem o lege care reglementează o formă de protecţie pentru magistraţi. Avem legi diferite pentru situaţii diferite”, a susţinut Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a fost întrebat de jurnalişti şi despre declaraţiile unor lideri politici potrivit cărora solicitarea DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta ar reprezenta o ”încercare de lovitură de stat”.

”Este o declaraţie politică, aşa cum de-a lungul anilor au mai fost făcute declaraţii politice, cu referire la diverse evnimente petrecute în ultimii ani în România, cu temei sau fără temei. Ceea ce este important este ca oamenii politici să nu folosească acte din justiţie pentru a crea instabilitate în România”, a răspuns Robert Cazanciuc.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, le-a cerut, luni, membrilor Comitetului Executiv al partidului să decidă dacă doresc ca România să fie o ţară în care guvernele sunt schimbate de Parlament sau la alegeri, nu prin acţiunea unui procuror care ar presupune o lovitură de stat.

Ponta le-a spus liderilor de partid că este gata să se bată până la capăt dacă are sprijinul lor în acest sens.

Tot luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că este aberant ca Victor Ponta să fie acuzat de conflict de interese şi se întreabă ”dacă este normal ca într-o ţară democratică un procuror de 27 de ani să răstoarne două guverne în două luni”, apreciind că e o ”încercare de lovitură de stat”.

”Credeţi că este normal ca într-o ţară democratică, cu regim parlamentar, un procuror, poate a cărui pricepere profesională nu pot să o apreciez, dar am posibilitatea să îmi pun nişte semne de întrebare - câtă experienţă are la 27 de ani şi câtă responsabilitaet are - să răstoarne două guverne în decurs de o lună de zile, să zicem?”, s-a întrebat Tăriceanu.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost dezbătut marţi, în şedinţa de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, despre votul din Parlament, că este o zi tristă pentru democraţia din România, pentru milioanele de cetăţeni care cred în valorile democraţiei, adăugând că este inacceptabil să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unui om.

"Astăzi este o zi tristă pentru democraţia din România, o zi tristă pentru milioanele de cetăţeni care cred în valorile democratice, care îşi doresc o politică făcută cu responsabilitate, cu integritate şi cu onoare. Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane e inaccceptabil într-o democraţie", a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a adăugat că singurii care se pot pronunţa în privinţa nevinovăţiei sau vinovăţiei premierului Vctor Ponta sunt judecătorii.

"Am văzut cu toţii că procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fapte penale şi că primul-ministru se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dumneavoastră nu putem stabili cine are dreptate: procurorii sau primul-ministru Ponta. Singurii calificaţi să facă acest lucru sunt judecătorii, dar pentru asta speţa trebuie să ajungă în faţa instanţei", a declarat Iohannis.

Acesta a mai spus că premierul ar fi putut să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei, dar a ales o variantă proastă, şeful statului adăugând că ”domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici