Ce înseamnă decizia CCR de azi privind starea de alertă. Un specialist îţi explică

  • Autorităţile pot dispune orice măsură pentru a preveni răspândirea nolui coronavirus
  • Avocatul Codrin Ţarălungă spune că a fost necesară adresarea către CCR a textului de lege privind starea de alertă
  • Avocatul Poporului s-a adresat CCR pentru a preveni o utilizare a legii „în mod defectuos”.
3824 afișări
Imaginea articolului Ce înseamnă decizia CCR de azi privind starea de alertă. Un specialist îţi explică

Ce înseamnă decizia CCR de azi privind starea de alertă. Un specialist îţi explică

Avocatul Poporului a contestat ca nefiind constituţional textul de lege (art. 4 din OUG 21/2004) potrivit căruia autorităţile (administrative) îndreptăţite să declare şi să gestioneze starea de alertă ar putea adopta “orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră”. 
 
Plecând de la formularea destul de largă a acestui text se putea trage concluzia că, pentru înlăturarea efectelor negative ale unei stări de forţă majoră, autorităţile ar putea adopta inclusiv măsuri de restrângere sau suprimare  a unor drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor.
 
„Dificultatea de interpretare a textului legal şi îngrijorarea pertinentă a Avocatului Poporului cu privire la o potenţială “utilizare” a normei legale într-un mod defectuos de către autorităţi şi, consecvenţional, posibilitatea acestora de a se considera “acoperite” din perspectiva legală pentru a prelungi sau adopta alte măsuri restrictive a făcut necesară adresarea către CCR în vederea lămuririi şi a aplicării acestui text în limite constituţionale”, a precizat, pentru MEDIAFAX, avocatul Codrin Ţarălungă.
 
CCR a dispus în mod just faptul că textul este constituţional în măsura în care se interpretează în mod corect, adică măsurile “trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplică cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege”, mai precizează specialistul.
 
Prin trimiterea la “lege”, legiuitorul a avut în vedere respectarea întregului sistem legislativ care este dominat piramidal de legea fundamentală respectiv de Constituţia României. În aceste condiţii, cum în articolul 53 din Constituţie se prevede că, în mod excepţional şi pe o durata limitată în timp,  pe calea adoptării unei legi (organice, de către Parlament) drepturile şi libertăţile pot fi restricţionate, CCR a confirmat că textul de lege este constituţional dacă se aplică corect.
 
„În concluzie, decizia CCR dispune că autorităţile administrative implicate în gestionarea stării de urgenţă pot adopta “orice măsuri”  mai puţin cele care  intră în competenţă autorităţilor legislative (Parlamentul) – cum sunt şi cele privind restrângerea drepturilor şi libertăţilor - şi că această este interpretarea constituţională a textului de lege”, mai explică avocatul Codrin Ţarălungă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici