Ce spun sondajele, după ce bulgarii au fost aşteptaţi duminică la urne

Un bloc reformist pro-occidental şi gruparea de centru-dreapta a fostului premier Boyko Borissov se aflau aproape la egalitate după alegerile parlamentare de duminică din Bulgaria, arată sondajele la ieşirea de la urne, potrivit Reuters.

757 afișări
Imaginea articolului Ce spun sondajele, după ce bulgarii au fost aşteptaţi duminică la urne

Ce spun sondajele, după ce bulgarii au fost aşteptaţi duminică la urne

Vor fi discuţii de coaliţie lungi şi dificile, după alegerile de duminică din Bulgaria.

Blocul reformist, format din Continuăm Schimbarea (PP) şi Bulgaria Democratică (DB), a obţinut aproximativ 25,6% din voturi, arată un sondaj la ieşirea de la urne realizat de GALLUP International, în timp ce blocul de centru-dreapta condus de partidul GERB al lui Borissov a obţinut aproximativ 24,8%.

A fost al cincilea scrutin din Bulgaria în doi ani, în condiţiile în care antipatia personală dintre liderii celor două blocuri principale i-a împiedicat pe aceştia să coopereze pentru a forma un guvern de coaliţie stabil.

Eşecul de a forma din nou un guvern funcţional ar putea submina speranţele Bulgariei de a adera la zona euro pe termen scurt şi de a putea utiliza în mod eficient ajutorul de redresare COVID al Uniunii Europene.

PP/DB îl acuză pe Borissov şi partidul său GERB că au prezidat corupţia galopantă în cel mai sărac stat membru al UE în timpul guvernării lor de zece ani, care s-a încheiat în aprilie 2021, lucru pe care Borissov îl neagă.

Pentru unii alegători, Borissov, un veteran al scenei politice bulgare, este văzut ca fiind capabil să ofere o măsură de stabilitate pe fondul inflaţiei în creştere şi al preocupărilor geopolitice stimulate de războiul din Ucraina.

Liderul PP, Kiril Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani, care a ocupat pentru scurt timp funcţia de prim-ministru până la jumătatea anului 2022, a exclus în mod repetat cooperarea cu GERB şi spune că Bulgaria trebuie să elimine grefele şi să devină un stat membru al UE mai fiabil şi mai transparent.

Un analist politic a declarat că fie un guvern de experţi, fie un fel de coaliţie ar putea ieşi în cele din urmă din votul de duminică.

„Până la urmă, este al cincilea scrutin, aşa că oamenii încep să obosească puţin. Ei vor pedepsi partidele care nu pot sau nu vor să vină cu un guvern”, a declarat Daniel Smilov de la Centrul pentru Strategii Liberale.

„Nu trebuie să fie un guvern conceput să dureze patru ani. Ar fi un pic prea ambiţios, dar este nevoie de un fel de guvern parlamentar”, a adăugat el.

Atât Borissov, cât şi Petkov doresc ca Bulgaria, membră NATO, deşi are legături istorice şi culturale strânse cu Rusia, să îşi menţină poziţia pro-Ucraina în război.

Cu toate acestea, preşedintele Rumen Radev, al cărui rol este în mare parte ceremonial, dar care a exercitat o putere mai mare în această perioadă de instabilitate politică, a făcut presiuni pentru o abordare mai nuanţată a războiului.

Renaşterea, un partid naţionalist simpatizant al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a clasat pe locul al treilea în alegerile de duminică, cu aproximativ 14,2%, potrivit Gallup International, ceea ce reprezintă cea mai puternică creştere a sprijinului de la ultimele alegeri neconcludente din Bulgaria, desfăşurate în octombrie 2022, când a avut aproximativ 10%.

Cu toate acestea, liderul său, Kostadin Kostadinov, vorbind la Nova TV, a declarat că partidul său nu va susţine un guvern condus de PP/DB sau GERB, ci se va concentra pe consolidarea propriului sprijin.

De asemenea, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne, vor intra din nou în parlament şi partidul etnic turc MRF şi Partidul Socialist Bulgar.

Blocajul continuu din parlament a însemnat că Bulgaria a fost guvernată în cea mai mare parte a ultimilor doi ani de guverne interimare tehnocrate numite de preşedintele Radev.

Prezenţa la vot la scrutinul de duminică a fost estimată la aproximativ 37%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alegeri,
bulgaria,
sondaj

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici