Chiliman: Iau în considerare demisia din PNL. În politică, în viaţă, câştigă cei care joacă şah, nu pocker

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, luni, că, pentru prima oară, după aproape 23 de ani de când este membru PNL, ia în considerare "în mod foarte serios" demisia din partid. Chiliman a precizat că va lua o decizie numai după ce se va sfătui cu Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu şi Călin Popescu Tariceanu.

1236 afișări
Imaginea articolului Chiliman: Iau în considerare demisia din PNL. În politică, în viaţă, câştigă cei care joacă şah, nu pocker

Chiliman: Iau în considerare demisia din PNL (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax foto)

"Astăzi, pentru prima dată, iau în considerare demisia din PNL. Este o decizie foarte grea, pentru că sunt membru al acestui partid de aproape 23 de ani", a spus Chiliman.

El a precizat că, înainte de a-i fi dator lui Crin Antonescu, le este dator "bucureştenilor din Sectorul 1 şi oamenilor din organizaţia PNL Bucureşti".

"Le sunt dator şi celor pe care i-am găsit în sediul PNL în 28 decembrie 1989, când m-am înscris în PNL", a spus el.

De asemenea, a precizat că le este dator lui Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu Quintus, de la care a învăţat să facă politică, dar şi lui Călin Popescu Tăriceanu.

"Voi lua această decizie numai după ce mă voi sfătui cu aceşti oameni", a mai spus Chiliman.

Întrebat de jurnalisti dacă a discutat sau va discuta şi cu Crin Antonescu în privinţa demisiei sale din partid, Chiliman a răspuns că nu a mai discutat de foarte mult timp cu acesta şi probabil nici nu va mai discuta.

"Nu am avut discuţii cu Antonescu de foarte multă vreme şi probabil că nici nu voi avea. Mie îmi plac oamenii care mă privesc în ochi atunci când vorbesc cu ei", a spus el.

Chiliman i-a transmis preşedintele partidului că "în politică, în viaţă în general, câştigă cei care joacă şah, nu pocker" şi a spus că îl "doare" să vadă "un preşedinte al partidului care pune preţ mai mare pe vorbele goale, pe trădare şi pe traseismul politic, decât pe fapte".

"Pentru domnul preşedinte Antonescu am două mesaje. În politică, în viaţă în general, câştigă cei care joacă şah, nu pocker. Indiferent dacă voi decide să rămân în PNL sau nu, voi acţiona în conformitate cu principiile mele, care exclud manevrele politicianiste şi cuţitul înfipt pe la spate (…) Sunt şi rămân liberal prin structură şi mă doare să văd un preşedinte al partidului care pune preţ mai mare pe vorbele goale, pe trădare şi pe traseismul politic, decât pe fapte", a spus Chiliman.

El a adăugat că va face tot ce depinde de el pentru a se asigura că "liberalii nu vor înlocui doar numele lui Traian Băsescu în fruntea României, ci şi modul acestuia de a face politică", pe care spune că îl vede astăzi aplicat de omul pe care l-a susţinut "tocmai pentru că s-a angajat să facă un alt fel de politică".

De asemenea, Chiliman a spus că propunerea preşedintelui PNL către forurile de conducere ale partidului de demitere a sa de la conducerea PNL Bucureşti şi a liderilor filialelor de la sectoarele 2 şi 4 "este comică, pentru că nu are niciun temei statutar sau vreo bază legală reală".

"Preşedintele Antonescu nu a furnizat nicio explicaţie raţională pentru acest act. Îi cer lui Antonescu să îşi asume personal această decizie precum şi eventualele felicitări ale Elenei Udrea", a arătat Chiliman.

El a menţionat că motivele gestului lui Antonescu îi rămân "necunoscute", însă decizia de demitere a sa loveşte în organizaţia PNL Bucureşti, relansând "nesperat" PDL şi UNPR în cursa pentru alegerile locale din Capitală.

Totodată, acesta a afirmat că argumentul folosit de Antonescu referitor la faptul că astfel se va putea concentra pe campania electorală din Sectorul 1 reprezintă "o glumă mai puţin reuşită".

"Mă pot ocupa de campania mea din Sectorul 1, şi de cea din Bucureşti, la fel cum m-am ocupat şi de a dânsului în 2008, când a fost ales senator de Bucureşti în Sectorul 1 (…) Pe stradă e mai greu decât la talkshow-uri", a adăugat Chiliman. El a reproşat modul de a se face politică "la televizor", urmărirea de "combinaţii şi intrigi", uitându-se însă de agenda reală a oamenilor. "Pe stradă e mai greu decât la televizor", a mai arătat el.

Potrivit lui Chiliman, organizaţia PNL din Bucureşti se situa în topul încrederii bucureştenilor, având circa 33% din opţiunile de vot ale acestora din sondaje.

"Cu două luni înainte de alegeri, noi le oferim oamenilor un scandal intern, execuţii de partid şi cuţite înfipte pe la spate, distrugând cea mai puternică organizaţie a PNL. Decizia de astăzi este comică pentru mulţi, dar poate devni tragică pentru PNL", a spus Chiliman.

În situaţia în care va pleca din PNL, primarul Sectorului 1 dă asigurări că nu îşi va "murdări numele prin recurs la traseismul politic", adăugând că "sunt în România destui şobolani, destule corăbii - unele care iau apă, altele care nu iau".

"Vă asigur că nu îmi voi murdări numele prin recurs la traseismul politic. Sunt destui şobolani, destule corăbii, unele care iau apă, altele care nu iau, pe scena politică românească. Are cine să practice traseismul", a afirmat Chiliman.

La finalul conferinţei de presă, Andrei Chiliman a coborât în faţa sediului PNL, unde îl aşteptau circa 150 de susţinători, care au început să îi scandeze numele, dar şi pe cel al primarului general Sorin Oprescu.

"Voi lua decizia pentru care bănuiesc că aţi venit aici după ce mă voi consulta cu preşedintele Mircea Ionescu Quintus, cu preşedintele Radu Câmpeanu şi preşedintele Călin Popescu Tăriceanu. Voi ţine cont şi de opinia şi părerea dumneavoastră. Azi nu m-am decis să plec din PNL. Este o decizie grea şi până la sfârşit nu o pot lua prin impuls şi la cald", le-a spus Chiliman susţinătorilor săi.

Unii l-au îndemnat să nu se lase "călcat în picioare" şi să candideze independent, iar alţii l-au sfătuit să nu plece din PNL şi să nu cedeze în faţa conducerii PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici