Chiuariu şi-a trimis demisia la cabinetului premierului

Demisia ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost primită, luni după-amiază, la cabinetul premierului Călin Popescu Tăriceanu.

1 afișare
Imaginea articolului Chiuariu şi-a trimis demisia la cabinetului premierului

Chiuariu şi-a trimis demisia la cabinetului premierului

Demisia a fost depusă prin intermediul aghiotantului ministrului, în jurul orei 15.30, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va renunţa la funcţie şi a promis că atunci când "această înscenare ridicolă va lua sfârşit" se va întoarce pentru a continua reforma în justiţie.

Chiuariu a spus că l-a anunţat încă de sâmbătă pe premierul Călin Popescu Tăriceanu despre decizia sa de a demisiona şi că, deşi îl susţine, şeful Guvernului îi va accepta cererea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că lansează un apel public la înţelepciune şi la o remaniere a ministrului Justiţiei, apreciind că ar fi grav dacă acesta ar ajunge în faţa procurorilor din această postură.

Tudor Chiuariu a preluat conducerea Ministerului Justiţiei la începutul lunii aprilie, odată cu reorganizarea Executivului prin scoaterea PD de la guvernare, mandatul său, preluat de la Monica Macovei, fiind marcat de conflicte cu preşedintele Traian Băsescu.

Acestea s-au accentuat după ce Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a anunţat, la 10 septembrie - urmare a solicitării presei după ce liderul PIN Cosmin Guşă anunţase faptul că ministrul Justiţiei este cercertat de DNA - că s-a sesizat în urma unei ştiri de televiziune cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi în diferite firme.

În acest dosar, în cursul lunii aprilie 2007, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului conform HG 550/1996 şi HG 1.034/2001, a fost constituit de către Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al firmei private Imopost Developments.

Cercetările au vizat, între altele, şi circumstanţele emiterii HG 377/2007 privind regimul juridic în cauză, transferat din administrarea Consiliului General al municipiului Bucureşti în cea a companiei Poşta Română, inclusiv notele de fundamentare emise de Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Justiţiei, precum şi documentaţia şi avizele necesare.

La jumătatea lunii septembrie, şeful DNA, Daniel Morar, a cerut acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale a lui Tudor Chiuariu şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy.

Szolt Nagy şi Tudor Chiuariu au fost astfel acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea unui avantaj patrimonial, infracţiune conexă celor de corupţie.

Ministerul Justiţiei a precizat atunci că Hotărârea de Guvern prin care terenul a fost trecut în administrarea Poştei Române s-a bazat pe certificatul de atestare a dreptului de proprietate al companiei, iar decizia Executivului nu a scos terenul din proprietatea statului.

Conflictul dintre preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Justiţiei a continuat, Chiuariu fiind calificat de către şeful statului drept "un tânăr mafiot obraznic" pe motiv că ar intenţiona să desfiinţeze DNA, ar schimba legi pentru a nu ajunge în faţa procurorilor şi ar servi o anumită clientelă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici